“Door om te schakelen van mazout op aardgas win ik aan comfort en verbruik ik minder”
Wanneer moet je je verwarmingsketel vervangen? Lang heeft Elke niet getwijfeld. De leeftijd van haar ketel gaf de doorslag. Net als haar wens om minder energie te verbruiken en haar verwarmingsfactuur te drukken.
“Mijn ouders bouwden ons huis meer dan 40 jaar geleden. Toen waren we nog minder bezig met isolatie dan vandaag. In onze straat was er toen zelfs nog geen aardgas voorzien. Dus kozen mijn ouders voor verwarming op mazout. Toen we de woning van hen overkochten, dachten we na hoe we de energie-efficiëntie konden verhogen. Eerst hebben de we gevel aangepakt en daarna besloten we om te switchen van verwarming op mazout naar aardgas (40 jaar later zijn er wel aardgasleidingen in onze straat).”
Investering die zichzelf snel terugverdient
Om haar buikgevoel bevestigd te zien, deed Elke een beroep op een verwarmingsexpert van ENGIE. “Hij gaf ons nuttige tips om onze energie te optimaliseren en beter te isoleren. En hij bevestigde dat investeren in een nieuwe condensatieketel op aardgas zichzelf snel terugverdient én bovendien meer comfort brengt.” Een nieuwe gascondensatieketel kost immers gemiddeld 4500€, bespaart tot 30% energie en is in ongeveer 10 jaar tijd terugverdiend.
Nu er intussen wél aardgas aanwezig is in de straat van Elke, kon alles snel gaan. De installateur van ENGIE zorgde voor de aansluiting op het net en contacteerde de netwerkbeheerder. “Hij hielp ons zelfs om onze mazouttank definitief buiten gebruik te stellen, wat wettelijke verplicht is en alleen mag uitgevoerd worden door een erkende vakman”, licht Elke toe. Wanneer een mazouttank niet weggehaald kan worden, dan moet ze inert gemaakt worden, bijvoorbeeld door ze te vullen met zand.
Eén dag werk
De installatie van Elkes nieuwe verwarmingsketel op aardgas was klaar in één dag. De leidingen en radiatoren van haar oude installatie konden worden hergebruikt. Alleen de behuizing van de schoorsteen moest worden herzien om een goede afvoer van de verbrandingsgassen te garanderen, maar dat had ook moeten gebeuren voor een nieuwe mazoutketel.
Kortom, een slimme investering, zeker als je weet dat er een wet in de maak is om mazoutketels vanaf 2035 te verbieden.
Wil jij ook je mazoutketel vervangen door een nieuwe gasketel? Volg dan deze 3 stappen om over te schakelen van stookolie op aardgas.
“Toen we de woning overkochten, dachten we na hoe we de energie-efficiëntie konden verhogen”