Hoe je pelletkachel afstellen?
1. Pelletbevoorrading
Vul de pelletverdeler regelmatig bij en controleer of hij niet geblokkeerd is.
De pellettoevoer gebeurt vervolgens automatisch. Wel kan je de toevoersnelheid aanpassen aan de kwaliteit van de pellets. Voor een maximaal rendement pas je de snelheid aan naargelang je hoogkwalitatieve pellets (trager) of standaard pellets (sneller) gebruikt. Deze afstelling is belangrijk om de warmte in de kamer constant te houden.
Hoe beter de kwaliteit van de pellets, hoe hoger het rendement. Wil je de beste houtpellets kopen? Lees zeker onze tips!
2. Je pelletkachel programmeren
Pelletkachels zijn verbonden met het elektriciteitsnet, programmeerbaar en uitgerust met een geïntegreerde thermostaat. Een sensor garandeert een constante temperatuur in de kamer waar de kachel staat.
Je pelletkachel afstellen begint dus bij het programmeren ervan zodat je kachel automatisch opspringt en stopt afhankelijk van je warmtenoden in de loop van de dag. Net als de thermostaat van een verwarmingssysteem op gas of stookolie.
3. Controleer de luchttoevoer van de pelletkachel
Je controleert best dagelijks of de luchttoevoer aan de brander goed werkt. Normaal is er geen roet en is de vlam geel. Is er wel roet? Dan verbranden de pellets niet helemaal door een gebrek aan verluchting.
4. Verwijder de assen
Gebruik je hoogkwalitatieve pellets, dan volstaat het om een keer per week de assen te verwijderen. Werk je met standaard pellets, dan doe je dit best om de 2 à 3 dagen.
5. Laat je pelletkachel jaarlijks onderhouden
Net als een verwarmingsketel moet een pelletkachel onderhouden worden door een expert. Er wordt aanbevolen om dit een keer per jaar te doen. Het onderhoud omvat:
> het schoonmaken en controleren van de ventilatoren die de lucht naar de kachel voeren en zorgen voor warme lucht in de kamer.
> het controleren van de verbindingen en alle elektronische apparaten van de kachel zoals de pelletverdeler.
> het vegen van de schoorsteen om een optimale afvoer van de verbrandingsgassen (en dus van de werking van de kachel) te garanderen en schoorsteenbranden te vermijden.
Je in alle veiligheid verwarmen met hout of pellets? Het kan, dankzij onze tips.