Kost je huidige thermostaat je handenvol geld?

De thermostaat is onmisbaar in het hele verwarmingssysteem. Maar hij kan je veel geld kosten, al besef je dat vaak niet eens. Misschien is hij slecht afgesteld? Is het model verouderd? Zo kun je er jaarlijks honderden euro’s door kwijtraken!
Sébastien
Sébastien V.
19/10/2018 |
Thermostaat van de verwarmingssysteem instellen

Heb je nog een mechanische thermostaat?

Hoewel geen enkele verwarmingstechnicus nog een mechanische thermostaat (je weet wel, die je met een wieltje regelt) plaatst, zijn veel huizen er nog mee uitgerust. Het probleem met dit type van apparaat is dat het heel traag reageert en de temperatuurwijzer niet erg nauwkeurig is. Het gevolg: tussen de gewenste temperatuur en de kamertemperatuur kan een verschil van 2°C of meer zitten. Als je weet dat je met een verschil van 1°C tot 7% op je energiefactuur kunt besparen, dan is het misschien wel een tijd om na te denken over een andere technologie.

Stel je je thermostaat niet precies genoeg in?

Door de thermostaat slecht af te stellen of – nog erger – hem aan en uit te schakelen zonder ooit de temperatuur aan te passen, verlies je ook geld. Laat je hem ‘s nachts naar 16°C zakken? Neen? Doe dat voortaan wel. Als je ‘s nachts die temperatuur aanhoudt, zal je jaarlijks 200 € besparen op je energiefactuur.

Als je minder wil verbruiken, zal je de temperatuur zo constant mogelijk moeten houden. Pas de thermostaat dus niet om het halfuur aan. Verlaag de temperatuur overdag, wanneer je op het werk bent, naar 16°C. Ga echter niet lager, want dan zal je meer energie verbruiken om je huis weer te verwarmen. Paul, energie expert van ENGIE, legt het nog even uit.

Het is ook altijd een goed idee om een planning met aanwezigheden thuis op te stellen om voor ieder moment van de dag de juiste temperatuur te programmeren. Lees deze 5 tips voor een perfecte afstelling van je thermostaat.

Laat je de verwarming één uur voor je opstaat aanspringen?

Eén tip: stop daarmee! Je verwarming heeft maar een halfuur nodig om een comfortabele temperatuur te bereiken (20°C). Zo bespaar je een halfuur aan brandstof. Je kunt de verwarming ook een halfuur voor je vertrekt al uitschakelen, want de warmte van de leidingen volstaat om het huis gedurende die 30 minuten nog warm te houden. Alweer een halfuur aan brandstof bespaard!

Vergat je de verwarming uit te zetten voor je vertrok?

Je verwarming laten draaien wanneer je niet thuis bent… Ai, dat is niet zo goed voor de portemonnee! Maar als je het huis uit snelt omdat je de trein moet halen of gehaast bent, dan is dat niet meteen het eerste waar je aan denkt. Kortom: de gas- of mazoutteller draait… voor niets. Komt dit je bekend voor? Dan is de optie ‘beheer van de thermostaat vanop afstand’ precies wat je nodig hebt! De meeste slimme thermostaten bieden die mogelijkheid (zie hieronder).

Heb je nog geen slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat kun je tot 10% energie besparen! Hoe dat mogelijk is? Dankzij zijn vele functies:

> Een slimme thermostaat leert je gewoonten en je huis kennen (wanneer je wel of niet thuis bent) en weet dus wanneer hij de verwarming moet aanzetten, of de temperatuur moet verhogen of verlagen. Hij kan dat ook doen op basis van het weerbericht. Wordt het plots kouder, dan past hij zich snel aan zodat het altijd comfortabel warm blijft in huis. En jij kunt hem vanop afstand bedienen. Je verwarming zal dus nooit meer nodeloos draaien wanneer je niet thuis bent.

> Meten is weten! Bepaalde modellen kunnen je zeggen hoeveel je hebt verbruikt aan gas, in kWh en in euro, in real time, maar ook in uren, dagen, weken of maanden… Je hebt een concreet zicht op je uitgaven, hebt meer inzicht in je energieverbruik, kunt je verbruik vergelijken met een vorig verbruik maar ook met dat van andere gezinnen, en je gewoonten op basis daarvan aanpassen (je verwarmingsketel laten onderhouden, enz.).

> De slimme thermostaat boxx, helpt je ook je elektriciteitsverbruik (en binnenkort ook dat van water) in de gaten te houden, en werkt samen met andere slimme voorwerpen. Als je meer of minder verbruikt dan voorzien, dan laat boxx je dat weten! Je weet dus perfect wat je verbruikt, zodat de jaarlijkse elektriciteitsfactuur nooit een verrassing is. Heb je zonnepanelen? Dan bezorgt boxx je complete informatie over het rendement van je panelen.

Nu moet je enkel nog de slimme thermostaat kiezen die bij jou past
Wij vergeleken 5 modellen van slimme thermostaten. Aan jou nu om te kiezen welk model je geld zal besparen in plaats van dat het je geld gaat kosten!