Zeegeothermie om je woning te verwarmen met zeewater

Zeewater gebruiken als warmtebron voor woningen … In Nederland en in verschillende Franse kuststeden wordt al volop aan thalassothermie of zeegeothermie gedaan. Maar hoe werkt deze technologie die tal van voordelen biedt?
Paul
Paul D.
16/10/2018 |
Zeewater kan gebruikt worden als brandstof voor de verwarming van onze woningen. Dat noemt men thalassothermie

Voortaan is zeewater evengoed een warmtebron zoals stookolie, gas, pellets, elektriciteit, … dat zijn. In sommige kuststeden althans. In het Nederlandse Duindorp bijvoorbeeld, een klein dorpje dichtbij de haven van Scheveningen (Den Haag), gebruiken 800 woningen al meer dan 10 jaar zeewater als warmtebron. Ook in Monaco staan 70 thalassothermie-installaties (of zeegeothermie-installaties) in voor de verwarming van verschillende gebouwen, hotels en zelfs het Congrespaleis. Sindsdien volgen ook andere steden het goede voorbeeld, zoals Marseille waar Thassalia, de eerste centrale voor zeegeothermie, werd geopend. Tegen 2020 zou die bijna 500.000 m2 aan gebouwen moeten verwarmen met zeewater. Voor sommige gebouwen is dat zelfs nu al het geval.

thalassothermie_holand_zeewater

Hoe werkt thalassothermie? 

Thalassothermie is het equivalent van geothermie, zeg maar, maar dan op zee

Thalassothermie is het equivalent van geothermie, zeg maar, maar dan op zee. Het idee bestaat erin om zeewater met een temperatuur tussen 12 °C en 25 °C (afhankelijk van de diepte) op te pompen. Dankzij een warmtewisselaar wordt de warmte van het water gerecupereerd, terwijl het water zelf wordt teruggepompt in de zee. De warmte daarentegen voedt een kring van lauw zoetwater, die op zijn beurt de zeegeothermiecentrale verbindt met de warmtepompen van woningen of gebouwen. En met die warmtepompen kunnen de woningen verwarmd of, afhankelijk van het seizoen, afgekoeld worden.

Wat zijn de voordelen van zeegeothermie?

Inzetten op zeewater als verwarmingsbrandstof biedt tal van voordelen:

> Opwaardering van een onuitputtelijke en hernieuwbare natuurlijke rijkdom zonder het ecosysteem op zee te verstoren. Bij het terugpompen van het water in zee wordt de temperatuur gecontroleerd om de fauna en flora te vrijwaren.

> Voor de consument is dit verwarmingssysteem voordelig. De prijs van de brandstof is stabiel en hangt niet af van andere fossiele brandstoffen. Meer nog, door te verwarmen met zeewater zou je zelfs bijna 30% kunnen besparen op je verwarmingsfactuur.

> En wat met de energie-opbrengst? 1 verbruikte elektrische kWh kan tot 4 thermische kWh produceren. Ook het sanitair water kan op deze manier worden opgewarmd.

> Het is een milieuvriendelijke oplossing. Thalassothermie vermindert de CO2-uitstoot met 50% in vergelijking met verwarming op aardgas.

> Aangezien meer dan 40% van de wereldbevolking op minder dan 100 km van de zee woont (ofwel 2,4 miljard mensen), biedt geothermie een antwoord op de sterke demografische vraag.

Dus waarom geen verwarmingssysteem met zeewater in Oostende, Zeebrugge, Knokke of De Panne?