Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?
Stel jezelf de juiste vragen om te weten of jouw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Kom hier meer te weten over:
• het aantal panelen dat nodig is voor je energieproductie (voor je eigen verbruik of wat je in het netwerk zal injecteren)
• de te verwachten investering
• je onmiddellijke rendement
✔ De oriëntatie van de zonnepanelen
Om in België een optimaal rendement te bereiken met zonnepanelen is een zuidgericht dak ideaal. Is dat helaas niet het geval? Geen nood! Als je dak west- of oostgericht is, dan zal het rendement gewoon iets lager zijn. Om toch evenveel te produceren, volstaat het om extra zonnepanelen te plaatsen. Een noordgericht dak is echter wel problematisch. In dat geval is het meestal niet aan te raden om zonnepanelen te plaatsen.
✔ De hellingsgraad van de fotovoltaïsche panelen
Voor een optimaal rendement in België moet een zuidgericht dak een helling van 30° hebben om maximaal voordeel te halen uit zonlicht en zonnestraling. Als je dak een helling heeft van 45°, verlies je rendement op het vlak van elektriciteitsproductie. Ter vergelijking, een oost- of westgericht dak met een helling van 30° biedt je nog steeds een zeer goed rendement. Als de hellingshoek 45° is, verlies je wat opbrengst, maar je zonne-energieproductie is nog steeds zeer goed!
Heb je een plat dak? Ook dan kan je zonnepanelen plaatsen. In dit geval heb je zelfs de garantie van het hoogste rendement voor je zonnepanelen, aangezien je zelf de oriëntatie ervan kan bepalen. Maar opgelet, een plat dak moet voldoende groot zijn (minimum 15-20 m²) voor een systeem met minstens 8 zonnepanelen (ofwel 2,2 kWp). Voor het best mogelijke rendement worden de zonnepanelen dan op rails geplaatst met een helling tussen 15 en 35°.
✔ De staat van je dak en zijn waterdichtheid vóór de plaatsing van de panelen
Zijn er lekken, of laat de algemene staat van je dak te wensen over, dan kan je je dak uiteraard beter eerst laten herstellen.
✔ De dakbedekking en de dakstructuur
Het type bedekking (dakpannen, leien, riet, enz.) kan een obstakel vormen voor de installatie van fotovoltaïsche panelen. Op sommige daken is een installatie niet mogelijk (bijvoorbeeld op een rieten dak vanwege het brandrisico, of op een dak met asbest vanwege het gezondheidsrisico). Sommige andere soorten daken vereisen specifieke installatiesystemen. Over het algemeen moeten het dak en het dakframe in goede staat zijn voordat met de installatie van de panelen begonnen kan worden.
In elk geval moet een specialist altijd eerst de toestand van je dak controleren, hetzij vanop afstand, hetzij direct bij je thuis. Wanneer je de offertes van de verschillende gekwalificeerde professionele installateurs met elkaar vergelijkt, kunnen deze kleine tips je helpen om de juiste keuze te maken.
✔ De oppervlakte nodig voor de productie van zonne-energie
Dat is afhankelijk van je elektriciteitsverbruik, maar een minimum van 8 tot 10 m² (of 5-6 panelen) is aanbevolen om aan je energiebehoefte te voldoen. Voor een gemiddeld Belgisch gezin met 2 kinderen wordt tussen de 14 en 24 m² panelen aangeraden om voldoende fotovoltaïsche zonne-energie te verkrijgen.
Beschik je niet over die oppervlakte? Dankzij de verschillende soorten zonnepanelen en de plaatsing ervan zijn er tal van andere oplossingen dan een installatie op je dak.
✔ De obstakels voor fotovoltaïsche zonnepanelen
Schaduw kan de productiviteit van zonnepanelen verlagen. Maar niet alleen bomen vormen een probleem. Ook de schaduw van een schoorsteen of een paal kan de productie beïnvloeden. Praat hierover met je (toekomstige) installateur.
De vraag van onze internetgebruikers :
Hoe werkt een systeem met zonnepanelen?
Nadat het fotovoltaïsche zonnepaneel het zonlicht via zijn zonnecollectoren (of “fotovoltaïsche cellen”) heeft opgevangen en in gelijkstroom heeft omgezet, wordt het doorgestuurd naar de omvormer, die het in wisselstroom zal veranderen. Vervolgens wordt het verdeeld naar de elektrische apparaten, verlichting….. kortom, naar ons hele elektrische netwerk, dankzij het elektrische schakelpaneel. Het overschot wordt teruggegeven aan het openbare net of opgeslagen in een thuisbatterij (zie onze volledige gids over batterijen), op voorwaarde dat je er één hebt geïnstalleerd om je energieautonomie te optimaliseren. We hebben het systeem met zonnepanelen in deze grafiek geschematiseerd.