“Onze zonnepanelen? Een investering in de toekomst!”
Wanneer heb je zonnepanelen geplaatst?
“In 2016. We tekenden in voor een groepsaankoop van de provincie. Zo konden we genieten van een scherpe prijs.”
Welk vermogen heb je geïnstalleerd?
“De structuur van ons dak is een beetje speciaal. We konden slechts 6 panelen installeren die volledig naar het zuiden georiënteerd zijn. Dat was het maximum. Er werden ook 12 panelen met een zuidwest-oriëntatie geplaatst om onze installatie te vervolledigen. Dat is niet optimaal, maar we zullen toch een mooi rendement kunnen realiseren. Onze panelen zullen in het totaal een vermogen van 4,2 kWp leveren.”
Wat heeft jou gemotiveerd om zonnepanelen te plaatsen?
“Zonnepanelen verhogen vanzelfsprekend de waarde van de woning. 7 jaar geleden hebben we ons huis volledig gerenoveerd. We hadden toen onvoldoende middelen om te investeren in zonne-energie. 4 jaar later was ons budget voldoende groot en bovendien waren de prijzen van zonnepanelen ondertussen gedaald. Toch ligt het belangrijkste motief elders. Het is een investering in de toekomst. We willen voor onze kinderen, een tweeling van 8 jaar, een betere wereld creëren. We moeten onze verantwoordelijkheid voor de planeet opnemen en ophouden met het uitputten van de natuurlijke rijkdommen en vervuilen. Laat ons zo ecologisch mogelijk leven. In die optiek is het plaatsen van zonnepanelen een logische en verantwoorde stap.”
Hoe lang duurt het om je investering terug te verdienen, nu de regionale overheid geen steun meer geeft?
“Volgens de berekening die de installateur uitvoerde, zou de terugverdientijd op 8 of 9 jaar liggen. Om eerlijk te zijn, dat is niet het belangrijkste voor mij.”
Heb je al resultaat kunnen vaststellen op je meter?
“In 3 jaar tijd heb ik 10.600 kWh geproduceerd, waarvan 3.961 kWh in 2018 alleen al. Dat was dan ook een uitstekend jaar voor de zonneproductie! Dat gezegd zijnde, ik heb op een zonnige dag al vastgesteld dat de installatie 25 kWh produceert. Niet slecht, toch? Als ik mijn nettoverbruik bekijk, zie ik dat het bijna op nul staat. Om echt helemaal niets te verbruiken, zou ik er beter op moeten letten om de energieverslinders in huis overdag te laten draaien. Omdat ik nog altijd een tweevoudige meter heb, ben ik soms geneigd om bijvoorbeeld de vaatwasser ’s avonds op te zetten. Niet slim eigenlijk. Ik heb bij de installatie van mijn zonnepanelen niet voor een andere meter gekozen omdat de komst van de slimme meter er zat aan te komen. Ik wachtte liever om te vermijden dat ik twee keer werken moest laten uitvoeren, en twee keer moest betalen ;-)”
Hoe meet je je zonneproductie en hoe houd je ze in de gaten?
“Ik heb de zonnemodule geïnstalleerd op mijn slimme thermostaat boxx. Zo kan ik op elk moment mijn productie controleren en de productiehistoriek opvolgen via de app. Ik heb ook een overzicht van mijn verbruik en mijn productie. Binnenkort kan ik met de slimme meter ook controleren wat ik lokaal verbruik en zo mijn energiefactuur nog meer drukken. Als de politieke wereld beslist om over te stappen naar een meting van de netto-injectie en het nettoverbruik uiteraard.” (N.v.d.r. – wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan ons artikel “Zonnepanelen: betekent de slimme meter het einde van je rendement?”)
Je zei dat je zonnepanelen geïnstalleerd hebt om je kinderen een betere wereld te bieden. Voelen ze zich dan ook betrokken?
“Jazeker! Ik vind het geweldig dat ze zich betrokken voelen bij deze ecologische keuze. Zo zag ik mijn zoon die toen 6 jaar was op een dag bovenop een stoel staan terwijl hij op het scherm van boxx de productie in de gaten hield. En ze stellen me vaak ook vragen: dekt de productie van onze panelen ons verbruik? Als we meer produceren, kunnen onze buren het overschot dan gebruiken? Kunnen we de elektriciteit bewaren voor later? Mijn zoon droomt zelfs van een Tesla-batterij om energie op te slaan! Maar daarvoor moeten we eerst een beetje sparen. Ik ben sowieso bereid om een thuisbatterij te kopen, maar dan over 2 à 3 jaar als ze wat goedkoper zijn … (lacht)”