7 stellingen over het injectietarief

Na Vlaanderen voert ook Brussel het injectietarief in vanaf 1 november 2021. Voor wie? Wat houdt het in? En het prosumententarief dan?
Paul
Paul D.
19/12/2022 |
Injectietarief in Vlaanderen voor de eigenaars van zonnepanelen

Op 1 januari 2021 veranderde er in Vlaanderen heel wat op het vlak van energie: aanpassingen van de isolatiepremies en … de introductie van een systeem voor de valorisatie van de injectie. In Brussel geldt het ‘injectietarief’ sinds 1 november 2021. Het Brussels Gewest kent nog steeds groenestroomcertificaten toe en verhoogde ook het aantal op 1 januari 2022. 

Concreet komt het erop neer dat het injectietarief je vergoedt voor de energie die je injecteert in het netwerk. Je ontvangt dus een compensatie voor de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken, maar die je dus herinjecteert in het netwerk. Helemaal waar! En voor de rest?

1.Het injectietarief geldt voor alle Vlaamse en Brusselse gezinnen

WAAR, MAAR ...
In VLAANDEREN
is het injectietarief van toepassing voor alle eigenaars van zonnepanelen die al een digitale meter hebben … Is dat bij jou het geval, dan geldt het systeem met injectietarief voor jouw installatie.

Heb je nog geen digitale meter? Dan verandert er voorlopig niets. Je blijft het systeem van de terugdraaiende teller genieten tot Fluvius een nieuwe digitale meter komt installeren. Die installatie zal gebeuren tussen 2021 en eind … 2029. Op dat moment moeten alle Vlaamse woningen voorzien zijn van een digitale meter. Ondertussen kan je de installatie van de digitale meter uitstellen tot begin 2025 als Fluvius er bij jou eentje wilt komen installeren. Zodra je meter geïnstalleerd is, val je meteen onder het systeem met injectietarief.

In BRUSSEL geldt het injectietarief vanaf 1 november 2021 voor alle eigenaars van zonnepanelen. De injectie moet uiteraard wel afzonderlijk van de afname kunnen worden gemeten. Dankzij de bidirectionele meter is dat voor iedereen het geval in Brussel.

2. Als ik het injectietarief geniet, betaal ik geen prosumententarief meer

WAAR. In VLAANDEREN is het zo dat je zodra je instapt in het systeem met injectietarief, je niet meer onder het principe van de terugdraaiende meter valt (dat sowieso verdwijnt, zie punt 1). Je betaalt dus ook geen prosumententarief meer voor het gebruik van het distributienetwerk.

In BRUSSEL werd er in 2020 voorgoed afgestapt van het systeem van de terugdraaiende teller om plaats te ruimen voor het principe van de gedeeltelijke compensatie (voor installaties van minder dan 5 kW). Maar ook dat principe verdwijnt nu.

3. Wanneer je instapt in het systeem met het injectietarief is een digitale meter verplicht.

Digitale meter voor het injectietarief in Vlaanderen

WAAR. Een digitale meter meet je afname van het netwerk en je injectie op het netwerk apart. Dat is ook nodig om het bedrag te berekenen dat betaald moet worden voor de elektriciteit die je injecteert op het netwerk. Met een elektromechanische meter kan dat niet.

De installatie van een digitale meter is dus noodzakelijk in VLAANDEREN! Als je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, wordt er trouwens automatisch gratis een digitale meter geplaatst.

en NIET WAAR. In BRUSSEL heeft iedereen een bidirectionele (en geen digitale) meter die de afgenomen en geïnjecteerde elektriciteit meet.

4. Het injectietarief is voordelig

WAAR en NIET WAAR. Het injectietarief bedraagt minder dan het afnametarief. Of het systeem voor jou al dan niet rendabel is, hangt dan ook af van je verbruiksprofiel. Met deze tips haal je er het meeste voordeel uit:

  • Verbruik je eigen elektriciteit zo veel mogelijk zelf. Hoe meer je van je eigen productie verbruikt op het moment dat de elektriciteit geproduceerd wordt, hoe meer je bespaart. Met andere woorden, je bespaart als je zelfverbruik hoog ligt en je geen of weinig energie injecteert in het net. Logisch ook, want je energiefactuur wordt berekend op basis van je werkelijk afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet. Als je overdag regelmatig thuis bent, kan je je zelfverbruik verhogen door je elektrische toestellen te laten draaien (en/of je elektrische auto op te laden). Een andere mogelijkheid is dat je je elektrische toestellen op afstand activeert dankzij slimme oplossingen.
  • Investeer in een thuisbatterij, dan kan je namelijk de elektriciteit die je zelf produceert, opslaan om deze later te gebruiken wanneer je zonnepanelen weinig of niets produceren.
  • Heb je al een digitale meter?  Ontdek onze Smart App, die je verbruik onder controle helpt te houden door je elektriciteitsproductie en -verbruik op elk moment te volgen.  

Vraag in VLAANDEREN ook je retroactieve investeringspremie aan binnen de 6 maanden na de installatie van je digitale meter of tot 31 december 2021 voor digitale meters die voordien al geïnstalleerd werden. Heb je een warmtepomp die voor 2021 geïnstalleerd werd, dan is er voor jou ook een premie! Meer details op de website van Fluvius.

Nog een belangrijke opmerking voor Vlaanderen i.v.m. je thuisbatterij: heb je nog geen digitale meter, dan blijf je in het systeem met terugdraaiende teller tot de plaatsing van je nieuwe meter (zie punt 1). Wacht daarom tot het injectietarief geldt voor je een thuisbatterij installeert. De elektriciteit die je injecteert in het netwerk, wordt immers nog afgetrokken van de elektriciteit die je van het net afneemt tot je digitale meter geïnstalleerd wordt. Je betaalt dus enkel voor de netto hoeveelheid elektriciteit die je afneemt. Dat levert nog altijd meer op, zelfs al moet je het prosumententarief betalen.

5. Het bedrag van het injectietarief komt overeen met de prijs van elektriciteit van het net

NIET WAAR. De injectie wordt uiteraard vergoed. 1 geïnjecteerde kWh brengt echter in euro’s minder op dan wat het je gewoonlijk kost om 1 kWh af te nemen. De prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen (en dat is zo bij alle elektriciteitsleveranciers).

ENGIE biedt erg interessante injectietarieven aan. Elk energiecontract houdt telkens een injectiecontract in. Het bedrag hangt dus af van je contract. Een overzicht van de injectietarieven vind je alvast hier als je dat wenst.

6. Ik moet een contract afsluiten voor de injectie

Voorschot elektriciteitsfactuur met het injectietarief

WAAR. Om een vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die je injecteert in het netwerk, moet je inderdaad een contract afsluiten met je energieleverancier. Ben je klant bij ENGIE? Zodra Fluvius ons meldt dat je overgestapt bent naar het injectietarief, sturen we je automatisch ons contractvoorstel voor de injectie. Je hoeft alleen nog te tekenen … Ben je nog geen klant? Ook dan kunnen we je op de hoogte houden. Op deze pagina vind je meer informatie.

7. Het injectietarief bestaat niet in Wallonië

WAAR en NIET WAAR.

  • Als je vóór 01/01/24 zonnepanelen in Wallonië hebt geïnstalleerd, is het injectietarief nog niet op je van toepassing, zelfs als je over een digitale meter beschikt. De uitrol van digitale meters zal in Wallonië geleidelijk plaatsvinden tot 2030.

    Tegen eind 2030 zullen alle eigenaars van zonnepanelen onderworpen zijn aan het injectiesysteem. In de tussentijd blijft het omgekeerde metersysteem van toepassing, ongeacht je type meter, d.w.z. wij berekenen het verschil tussen je opname en je elektriciteitsinjectie en alleen dit “netto” verbruik wordt aan je gefactureerd.

    Wilt je echter vóór 2030 overstappen op het injectietarief, dan kan je dit proactief aanvragen.
  • Indien je zonnepanelen geplaatst worden na 24/01/20, is het injectietarief van toepassing. Dit betekent dat je geen prosumententarief betaalt en automatisch profiteert van een digitale meter.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je er installeren? We bezorgen je met plezier een vrijblijvende offerte voor de installatie van zonnepanelen van topkwaliteit.