Hoeveel kWh produceren zonnepanelen afhankelijk van het seizoen?

Herfst, winter, lente of zomer: welke invloed hebben de seizoenen op de stroomproductie van je zonnepanelen? Wanneer haal je het hoogste rendement? Welk seizoen is het beste om ze te laten installeren? De antwoorden zijn soms verrassend …
Paul
Paul D.
09/08/2022 |
De productie van zonnepanelen in de winter, lente, zomer en herfst

Laten we beginnen met het goede nieuws: zonnepanelen kunnen het hele jaar elektriciteit produceren, dus in elk seizoen. De reden is eenvoudig: om te functioneren hebben ze alleen maar licht nodig, geen warmte. In België schenkt de zon ons elk jaar gemiddeld 1500 uur licht. Dat is ruim voldoende voor een goed rendement van de zonnepanelen op onze daken.

Natuurlijk schijnt de zon in elk seizoen niet even hard. Dat heeft invloed op de elektriciteitsproductie en het rendement van zonnepanelen. Maar hoe groot is het seizoenseffect? Wij hebben de elektriciteitsproductie in elk seizoen gemeten bij ENGIE-klanten die behalve zonnepanelen ook de boxx-technologie met een zonnepanelenmodule hadden geïnstalleerd. We deden dat van september 2019 tot augustus 2020. En het resultaat?

Hoeveel produceren zonnepanelen in de winter, zomer, herfst en lente?

Een eerste verrassende vaststelling en een eerste vooroordeel dat sneuvelt: in de geobserveerde periode (september 2019 tot augustus 2020) produceerden de zonnepanelen het meeste elektriciteit in de lente en niet in de zomer! In de lente waren ze dus het efficiëntste. Ook in de winter wekten ze stroom op, bijna zoveel als in de herfst!

De productie van zonnepanelen volgens het seizoen

Wat betekent dit concreet? Een typische zonnepaneleninstallatie bij ENGIE-klanten produceerde in de lente van 2020 gemiddeld 20,5 kWh per dag. Dit stemt overeen met 169% van de jaarlijkse gemiddelde dagproductie, want die bedraagt 12,1 kWh.

In de zomer daalt de efficiëntie van de panelen. Ze produceren dan gemiddeld nog “maar” 16,8 kWh. De verklaring hiervoor is eenvoudig. Het klinkt misschien verrassend, maar zonnepanelen houden niet van hitte. Als de temperatuur boven 30°C klimt (en dat gebeurde deze zomer herhaaldelijk), dan worden ze minder efficiënt. Maar de temperatuur is zeker niet de enige factor die het rendement van zonnepanelen beïnvloedt.

Zijn zonnepanelen ook rendabel in de herfst en de winter?

De grafiek laat er geen twijfel over bestaan: in deze twee seizoenen ligt de productie 3 tot 4 keer lager, respectievelijk op 5,8 kWh/dag en 5,2 kWh/dag. Gewoon omdat er dan veel vaker een dik wolkendek hangt en omdat de dagen korter zijn. Maar zelfs dan is dat beetje elektriciteitsproductie nog altijd beter dan niets!

Het enige weerelement dat je zonnepanelen helemaal verlamt? Sneeuw! Als er een laag sneeuw op je panelen ligt, dringt er geen enkel zonnestraaltje meer door. Maar gelukkig is dat maar zelden het geval. Als de helling van je zonnepanelen 35° tot 45° bedraagt, schuift de sneeuw er gemakkelijk af. En zodra een hoek van het paneel vrijkomt, begint de elektriciteitsproductie. Daardoor warmt het paneel op en smelt de resterende sneeuw.

Nog een tip: als je zonnepanelen laat installeren, vraag de installateur dan om de helling zo te berekenen, dat de panelen tijdens de wintermaanden op het middaguur een hoek van 90° vormen met de invallende zonnestralen. Wil je hier meer over weten? Wij leggen je graag uit wat de ideale hellingshoek van je zonnepanelen is.

Is het een goed idee om zonnepanelen in de winter te laten installeren?

Er is geen goed of slecht seizoen om zonnepanelen te laten installeren. Als je het in de winter doet, ben je helemaal klaar als het “hoogseizoen” in de lente aanbreekt. Je haalt dan snel het maximale voordeel uit je installatie.

De elektriciteitsproductie van je zonnepanelen goed opvolgen is belangrijk om een probleem snel op te merken. Er zijn verschillende manieren om je stroomproductie te meten. Dankzij ENGIE is het nu ook mogelijk om het rendement van je installatie 10 jaar te garanderen!