Wat is de ideale grootte van je thuisbatterij?
Met de grootte van de thuisbatterij bedoelen we de opslagcapaciteit. Dit is een van de 5 criteria om thuisbatterijen te vergelijken en waarschijnlijk het belangrijkste kenmerk. De batterijen van de populairste merken - Solax, Huawei, LG, Sonnen, enz. - hebben een capaciteit van 2,2 kWh tot 14 kWh. Wat is specifiek voor jou de ideale grootte? En hoe bepaal je die?
Beter een grote of een kleine thuisbatterij kopen?
Stem de grootte van je toekomstige batterij in elk geval af op twee criteria:
- de productiecapaciteit van je zonnepanelen,
- je stroomverbruik.
Ons advies als je een thuisbatterij koopt
Let op dat je geen batterij met een te krappe capaciteit koopt. Waarom zou je trouwens? De grootste modellen zijn niet noodzakelijk de duurste. Laat dus een batterij installeren die je gemiddelde dagelijkse stroomverbruik dekt. Anders krijg je achteraf misschien spijt, want meerdere argumenten pleiten voor een grotere batterij…
Waarom zou je een grote(re) thuisbatterij kopen?
Je hebt minstens 3 redenen om een thuisbatterij met een ruime capaciteit te kopen:
- Je zelfverbruik kan tot 80% stijgen, terwijl je met een kleinere batterij maar 60% haalt (30% zonder batterij). Zo bespaar je dus ook meer.
- Je vermijdt verbruikspieken, een aspect dat belangrijk is nu in Vlaanderen het capaciteitstarief geldt.
- Je bent klaar voor de toekomst nu flexibiliteit op komst is.
We leggen dit graag uit.
Verhoog je zelfverbruik en verminder de injectie in het net
Zonder batterij bedraagt je zelfverbruik - het deel van de opgewekte energie van je zonnepanelen dat je verbruikt tijdens de productie ervan - ongeveer 30%.
Met een batterij van 2,2 kWh loopt je zelfverbruik in het beste geval op tot een gemiddelde van 50%. Maar let op: in de zomer, als je zonnepanelen meer stroom produceren, slaag je er waarschijnlijk niet in om alle opgewekte elektriciteit meteen te verbruiken. Als je batterij dan aan de kleine kant is, zit ze snel vol en verlies je een gedeelte van de stroom die je produceert (en die wordt dan in het net geïnjecteerd). In de winter is dit waarschijnlijk niet het geval. Het is daarom belangrijk om een zicht te krijgen over je jaarverbruik en ervoor te zorgen dat je het hele jaar door je besparingen maximaliseert.
Een voorbeeld maakt dit duidelijk. We gaan ervan uit dat je zonnepanelen in de zomer gemiddeld 17 kWh produceren en dat je een kleine batterij van 2,2 kWh hebt gekocht. Je zelfverbruik bedraagt 30% van je productie, dus 5 kWh. Je houdt dan nog 12 kWh over, maar daarvan kan je slechts 2,2 kWh opslaan in je batterij. De resterende 9,8 kWh injecteert je installatie in het net en die gaan dus verloren. Neem je een grotere batterij, eentje van 5,8 kWh, dan bespaar je meer, want er komt dan maar 6,2 kWh in het net terecht. En als je een batterij van 11,6 kWh laat installeren, dan injecteer je bijna niets meer in het net.
Wij hebben berekend hoeveel het je jaarlijks opbrengt als je een batterij van 5,8 kWh installeert in plaats van één van 2,2 kWh. Daarbij zijn we uitgegaan van de gemiddelde dagelijkse stroomproductie uit zonnepanelen in België, in elk seizoen. De onderstaande infografiek laat zien dat er een groot verschil in zelfverbruik is met een grotere batterij. Met de batterij uit ons voorbeeld, dus één van 5,8 kWh, bespaar je jaarlijks 465€.
Als je een thuisbatterij met een grotere capaciteit koopt, vermijd je dus elk probleem. Bovendien loopt je zelfverbruik op tot 60% en in sommige gevallen zelfs tot 80% van je productie! Je verbruikt dus een veel groter deel van je eigen zonne-energie. En je bespaart maximaal op je energiefactuur!
Beheer beter je verbruikspieken
De VREG, de Vlaamse energieregulator, heeft het capaciteitstarief ingevoerd voor een gedeelte van de kosten van het elektriciteitsnet. Dit capaciteitstarief houdt rekening met de verbruikspieken van de netwerkgebruikers. Je batterij helpt je om zoveel mogelijk energie van je zonnepanelen zelf te verbruiken. Je neemt dus minder stroom af van het net, zodat het risico op hoge pieken verkleint. Dat betekent nog meer besparingen.
Is het interessant om te investeren in een thuisbatterij?
In Vlaanderen en Brussel
Ja, een thuisbatterij aanschaffen is rendabel in Vlaanderen sinds de invoering van het injectietarief. Ook in Brussel loont het echt de moeite, want ook daar geldt het injectietarief.
In Wallonië
Ook in Wallonië is de installatie van een thuisbatterij nu interessant. Toch als je een nieuwe installatie hebt die na 1 januari 2024 is gecertificeerd, want dan kan je eveneens gebruikmaken van het injectietarief.
Maar als het systeem van de terugdraaiende teller nog op jou van toepassing is, dan compenseert een thuisbatterij niet het prosumententarief in Wallonië.
Ontdek de voor- en nadelen van investeren in een thuisbatterij.
Welke thuisbatterij kopen?
Om je te helpen de juiste batterij te kiezen, hebben wij thuisbatterijen met elkaar vergeleken.
Download ook gratis onze volledige gids over thuisbatterijen.