Praktische info over je contract
Je behoudt je contract Flow aan de huidige voorwaarden tot 28/02/2023. Vanaf 01/03/2023 zullen de nieuwe voorwaarden van kracht zijn.
Je hoeft hiervoor niets te doen. Je contract wordt automatisch omgezet.
Heb je nog vragen? Je kan ons contacteren op de Energielijn op 078 35 33 33.
Wat is de impact op mijn prijs?
Wat zal mijn nieuwe prijs zijn aan deze voorwaarden?
De nieuwe contractvoorwaarden voor Flow gaan pas in vanaf maart 2023. Aangezien we prijsparameter voor maart 2023 nog niet kennen, is het vandaag niet mogelijk om al een berekening te maken van de geschatte jaarlijkse prijs voor Flow. Deze zal gekend zijn op 2e werkdag van de maand maart (Voor Flow elektriciteit pas op 2e werkdag van april)
We weten wel dat aan de prijzen van vandaag, de wijziging in contractvoorwaarden voor een gemiddeld gezin neerkomen op een stijging van zo’n 23€/maand (of 1 à 2 eurocent/kWh verschil met de vorige formule).
Om meer te weten te komen over hoe een variabele prijs precies werkt en hoe je gemakkelijk je eigen prijs per kWh kan berekenen, surf naar engie.be/variabeleprijs.
Je prijs per kWh is ook beschikbaar op je klantenzone.
Is Flow nog steeds een voordelig contract voor mij?
Flow is een contract met een variabele prijs die elke maand wijzigt. Bij dalende marktprijzen daalt je prijs, bij stijgende prijzen stijgt je prijs. Je kan de prijs van je Flow-contract hier vergelijken met onze andere contracten.
Wat met mijn voorschot en factuur?
Moet ik mijn voorschot aanpassen?
Op het moment dat je nieuwe voorwaarden ingaan, wordt je voorschot niet aangepast. Hoewel je prijs elke maand verandert, blijft je voorschotbedrag wel elke maand hetzelfde. Om zeker te zijn dat je voorschot is aangepast aan je prijs en verbruik, raden we je aan om dat regelmatig online na te kijken door je meterstanden in te geven. Zo vermijd je onaangename verrassingen bij je jaarlijkse afrekening.
Als je je voorschot niet aanpast, dan behoud je je huidige voorschot. Het te veel of te weinig betaalde bedrag zal verrekend worden op je afrekening.
Als je daarnaast extra aandacht besteedt aan je verbruik, kan je de impact van de stijging beperken. Op onze blog vind je heel wat advies.
Wat gebeurt er op mijn afrekening?
Wanneer je contract verdergezet wordt, ontvang je geen afrekening. Er is dus ook geen opname van je meterstanden nodig.
Op je volgende jaarafrekening zal het verbruik VOOR de verderzetting van je contract, worden gefactureerd aan de prijs met de oude formule en het verbruik NA de verderzetting van je contract, aan de prijs met de nieuwe formule.
Om te bepalen hoeveel je maandelijks hebt verbruikt, verdelen we je jaarlijkse verbruik over de verschillende maanden op basis van een gemiddeld verbruiksprofiel, dat rekening houdt met een hoger verwarmingsverbruik in de wintermaanden.
Heb je een vraag?
Misschien staat je antwoord hier al tussen
Neen, de wijziging van de formule betekent voor een gezin met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik een prijsverhoging van ongeveer 23€/maand (of 1 à 2 eurocent/kWh verschil met de vorige formule). Flow blijft een variabel contract met dezelfde indexatieparameter. En net zoals vóór de wijziging van de formule, zal uw prijs nog steeds vooral veranderen door deze indexatieparameter, die de prijsevoluties op de markt volgt.
Wil je je prijs per kWh per maand berekenen? Op engie.be/variabeleprijs leggen we je in minder dan 2 minuten uit hoe je dat doet.
Sinds begin 2022 zijn de gas- en elektriciteitsprijzen op de Europese groothandelsmarkten verdrie- of zelfs verviervoudigd en vertonen zij een ongekende volatiliteit. Dit nadat er in 2021 al een stijgende trend was na de historisch lage prijzen van 2020 tijdens de coronacrisis. Deze prijsstijgingen hebben een impact op de energiefacturen van consumenten en bedrijven in heel Europa, ongeacht wie hun energieleverancier is.
Je kan perfect zelf je variabele prijs berekenen aan de hand van je prijsformule. Je dient hiervoor enkel de waarde van je indexatieparameter (bv. EPEX DAM / TTF101) op te zoeken op engie.be/parameters.
Door de waarde van de maand in te vullen in je formule en de correcte wiskunderegels toe te passen (dus eerst vermenigvuldigen en dan pas optellen), kom je op de prijs/kWh van die maand (excl. btw). Je kan de berekeningswijze nog eens in detail herbekijken op engie.be/variabeleprijs.