Bespaar op energie met zonnepanelen
In welke fase zit jouw project?
Zonnepanelen: een slimme keuze voor jouw portemonnee en de planeet
Een stabiele energiekost
Je produceert je eigen groene elektriciteit en wordt daardoor minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelingen in elektriciteitsprijzen. Hiermee neem je de controle in eigen handen om je budget beter te beheren.
Rendabele investering
Je vermindert aanzienlijk je elektriciteitsrekeningen en realiseert substantiële besparingen op de lange termijn. Je hebt je investering al terugverdiend tussen 5 en 9 jaar na installatie.
Duurzame en verantwoorde keuze
Wat zijn de beperkingen van zonnepanelen?
In de meeste gevallen zijn zonnepanelen een rendabele investering, maar er zijn een paar nadelen:
- De investering loont alleen als je pand goed geïsoleerd is.
- Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen.
- De productie van zonne-energie is niet constant. Het hangt af van het aantal uren zonneschijn, de oriëntatie en hellingshoek van de panelen...
Criteria om te overwegen voordat je begint
Voordat je besluit om zonnepanelen te installeren, is het
belangrijk om bepaalde criteria te controleren:
Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Heb je voldoende ruimte op je dak?
Is jouw elektriciteitsverbruik meer dan 2000 kWh per jaar of zal het binnenkort toenemen? (bijv. met de komst van een elektrische auto of een warmtepomp) Je vindt je jaarlijkse elektriciteitsverbruik op je jaarlijkse afrekening.
Ben je bereid om bepaalde consumptiegewoonten te veranderen? Jouw zonnepanelen produceren overdag elektriciteit, dus het is het beste om het te verbruiken op het moment dat het beschikbaar is.
Het kan interessant zijn om de aanschaf van een batterij te plannen om je zonne-energie op te slaan als je deze niet verbruikt wanneer ze wordt geproduceerd. Meer informatie.
Ligt je pand in Brussel? Dan heb je recht op groenestroomcertificaten.
Meer informatie.
Wanneer is een batterij interessant voor mij als zonnepaneleneigenaar?
Als je geschatte energieproductie groter is dan je verbruik, is het interessant om een batterij te overwegen. Zo kan je je zelfverbruik verhogen (van 30% naar 60%). Door de energie die je opwekt op te slaan in de batterij wanneer je het niet verbruikt, minimaliseer je de energie die je injecteert in het net. Het is namelijk nog altijd beter om de geproduceerde energie zo veel mogelijk zelf te gebruiken.
Heb je een vraag?
Misschien staat je antwoord hier al tussen
Hoe werken zonnepanelen?
Om deze vraag zo volledig mogelijk te beantwoorden, kan je ons blogartikel over dit onderwerp lezen.
Wat zijn de wettelijke verplichtingen en veiligheidsregels voor zonnepanelen?
Zonnepanelen op je dak plaatsen houdt een aantal risico’s in voor de technici. Er moet namelijk op hoogte en met elektrische stroom worden gewerkt. Jij kan zelf wel helpen om het zo veilig mogelijk te houden:
- Hou de installatieplaats schoon, toegankelijk en netjes.
- Zorg voor een parkeerplaats. Vraag op voorhand aan de installateur hoeveel ruimte die nodig heeft.
- Ga na of de ruimte rond je zekeringkast netjes is, zodat ze makkelijk toegankelijk is voor de installateur en die meteen aan de slag kan. Dit geldt ook voor de ruimte voor de kabels en de locatie voor de omvormer(s) en/of de batterij(en).
- Beschik je over het ééndraadschema van je elektrische installatie? Hou het dan bij de hand!
- Zorg dat niemand het werkgebied betreedt tijdens de installatie.
Na de installatie moeten je zonnepanelen gecertificeerd worden door een erkende instantie voor je ze in gebruik kan nemen, de zogenaamde AREI-keuring. Goedgekeurd? Perfect, je kan meteen starten met het opwekken van zonne-energie. We raden je verder aan om je verzekeraar op de hoogte te brengen van de installatie van je zonnepanelen. Dit is wel niet wettelijk verplicht.
Ik heb nog geen digitale meter. Wie installeert deze en wanneer gebeurt dit?
Vlaanderen: Op de website van Fluvius kan je zelf bekijken wanneer je jouw digitale meter krijgt. Als je nog geen digitale meter hebt, zal Fluvius deze sowieso installeren, zodra je jouw zonnepanelen registreert. Dit gebeurt wel niet onmiddellijk na de installatie en kan soms enkele maanden duren.
Wallonië: Vanaf 1 januari 2024 krijg je automatisch een digitale meter en zal het injectietarief bij jou van toepassing zijn. Je netbeheerder is verantwoordelijk voor de installatie van je nieuwe meter.
Kan ik met een batterij 100% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet?
Nee, je kan nog niet 100% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Hoewel dit in theorie mogelijk zou zijn, als je zonnepanelen en batterij voldoende groot zijn om aan je energieconsumptie te voldoen, zelfs tijdens de donkere winterdagen. Je hebt hier echter zeer veel panelen voor nodig en in praktijk zijn de daken van onze woningen daarvoor te klein. Bovendien zou de investeringskost erg hoog zijn. Een groot deel van het jaar produceer je veel meer dan je verbruikt. Hiervoor ontvang je een injectietarief, maar dat is niet hoog genoeg om je extra investeringskosten te compenseren.
Ons advies: plaats een installatie die afgestemd is op je gemiddeld jaarlijks verbruik. In combinatie met een batterij kan je dan wel tot 75% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet.
Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?
De kosten van een installatie van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
Het aantal panelen
De positie van de installatie (op een hellend dak, plat dak of op de grond)
Het merk van de panelen
Het type en de kwaliteit van de fotovoltaïsche cellen (monokristallijn of polykristallijn)
Het type en merk van de omvormer
Hoe moeilijk de panelen te installeren zijn
De geboden garanties op de onderdelen van de installatie
Of je een batterij wil aankopen
Elke regio heeft een verschillend regulatoir kader waardoor de winstgevendheid per regio kan verschillen.
Klik op jouw regio om alle informatie die nuttig is voor jou te ontvangen.
Vlaanderen
Welke installateur kiezen?
ENGIE verkoopt zelf geen zonnepanelen en heeft ook geen partner die zonnepanelen plaatst.
Ben je op zoek naar een betrouwbare installateur voor een offerte? Op de RESCert website vind je installateurs met een certificaat van bekwaamheid.
Zonne-energie in 5 stappen
Een installateur plaatst je zonnesysteem in ongeveer 1 dag. Bekijk het stappenplan: van de montage van je panelen (en batterij) tot de aansluiting op het elektriciteitsnet.
Montage van de panelen
Installatie van de omvormer
De omvormer wordt aan een muur bevestigd en hangt meestal ergens uit het zicht in de kelder of berging.
Installatie van de batterij
De batterij wordt meestal in de kelder, berging of garage geplaatst. Hij wordt best op een voldoende afstand geplaatst van een gasketel of mazoutketel.
Aansluiting op het elektriciteitsnet
De installateur verbindt de panelen (en de batterij) aan de omvormer. Deze omvormer wordt vervolgens via een stroomonderbreker aangesloten op de elektriciteitskast. Daarnaast wordt de omvormer verbonden aan een elektriciteitsmeter in de elektriciteitskast. Deze energiemeter meet de elektriciteit die van en naar het net toe gaat, deze informatie is nodig voor de omvormer om de lading en ontlading van de batterij te bepalen.
Keuring
Na de plaatsing maakt een onafhankelijke controleur een AREI-keuringsverslag op. Pas als hij dat heeft bezorgd aan je netbeheerder, mag je de installatie opstarten.
Bekijk enkele blogartikels
Heb je een vraag?
Misschien staat je antwoord hier al tussen
Kan ik zonnepanelen bij ENGIE bestellen?
Nee, het is niet mogelijk om je zonnepanelen bij ENGIE te bestellen. We raden je aan contact op te nemen met lokale installateurs om verschillende offertes te vergelijken.
Wat doet ENGIE voor eigenaars van zonnepanelen?
Als eigenaar van zonnepanelen kan je bij ENGIE rekenen op een energiecontract op maat van jouw behoeften. Voor klanten die een injectietarief ontvangen, biedt ENGIE een van de beste tarieven op de markt. Woon je in Vlaanderen, dan kan je via onze Smart App jouw verbruik en injectie opvolgen. Je kan ook rekenen op energieadvies op maat.
Hoe kan ik offertes voor de installatie van zonnepanelen/batterijen vergelijken?
Het is niet altijd gemakkelijk om offertes van installateurs van zonnepanelen en/of batterijen te begrijpen. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, schreven we een blogpost waarin we uitleggen hoe je offertes kunt vergelijken.
Ik woon in Vlaanderen. Is het dan interessanter om meer panelen te plaatsen die ik nodig heb voor mijn verbruik?
Nee, de injectievergoeding is te laag om je kost voor de extra panelen te dekken. Het is dus geen goede investering om te veel zonnepanelen te plaatsen. Tenzij je verbruik later zal stijgen, omdat je bijvoorbeeld een airco of een zwembad wil plaatsen, een elektrische wagen wil aanschaffen … Dan kan je daar nu al rekening mee houden door meer panelen te plaatsen.