Verwarm jouw werkplaats duurzaam
met een warmtepomp
Met een warmtepomp ben je klaar voor de toekomst
Door te kiezen voor een warmtepomp om je werkplaats te verwarmen, zet je een grote stap naar een koolstofneutrale toekomst! Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving of natuurlijke bronnen door, bijvoorbeeld, warmte te onttrekken uit de lucht. Met een warmtepomp heb je geen gas nodig om je werkplaats te verwarmen: goed voor het milieu én voor jouw portemonnee.
element-heatpump
Wat is een warmtepomp?
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een zuinig, duurzaam en comfortabel systeem om een goed geïsoleerde gebouw te verwarmen, te koelen en om sanitair warm water te produceren. Door gebruik te maken van hernieuwbare energie ligt het energieverbruik heel laag.
element-modify
Hoe werkt een warmtepomp?
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen (bodem, de lucht of het grondwater) en zet de energie met beperkte inzet van electriciteit om in warmte voor de werkplaats en het sanitaire warm water. Er bestaan verschillende systemen om warmte te produceren (grond/water, lucht/water,...). Daarom is een warmtepomp voor bijna elke constructie geschikt.
element-lit-lightbulb
Wat zijn de voor- en nadelen?
Wat zijn de voor- en nadelen?
Met een warmtepomp haal je een hoger rendement dan met gas of mazout en maak je geen gebruik van dure fossiele brandstoffen. Maar het is een grote investering en het rendement daalt bij slecht geïsoleerde gebouwen. Je combineert warmtepompen best met zonnepanelen.
Heb je een vraag?
Misschien staat het antwoord hier al tussen.
- Oriëntatie
- Aankoop
- Installatie
Een warmtepomp is een systeem dat een gebouw op een duurzame manier verwarmt. Door allerlei slimme technieken wint de pomp warmte uit de omgeving zoals lucht, water en grond. Een warmtepomp zorgt samen met een cv-ketel of zelfstandig voor de verwarming van een werkplaats. Hierdoor daalt het gasverbruik en dat scheelt weer op de energierekening. Door deze besparing verdien je de warmtepomp vanzelf weer terug!
Een warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke warmtebronnen, zoals de buitenlucht, de aarde of het grondwater. Deze onttrokken warmte kan vervolgens benut worden om het cv-water of tapwater te verwarmen. De gratis warmte die we in de natuur vinden wordt in de warmtepomp gebruikt om een koelvloeistof op te warmen. Zo’n vloeistof heeft een zeer laag kookpunt waardoor enkele graden al voldoende zijn om het te doen koken. Door het kokende vloeistof nog eens onder druk te zetten met een compressor kan men voldoende warmte opwekken om een gebouw of sanitair water op te warmen. Dit gebeurd in de uitwisselaar. Eens de warmte uit de koelvloeistof is ontnomen keert deze terug naar de oorspronkelijke staat. De cyclus kan herbeginnen.
Warmtepompen halen warmte uit de bodem (geothermische warmtepompen), uit het grondwater (aquathermische warmtepompen) of de buitenlucht (aerothermische warmtepompen. We onderscheiden wamtepompen ook in de manier waarop de energie wordt omgezet. Dit kan doormiddel van lucht of water.
Dit zijn de mogelijke combinaties:
-
• Bodem / water
- • Water / water
- • Lucht / water
- • Lucht / lucht
Welke warmtepomp het beste bij je gebouw past (grond/water, water/water, lucht/water, lucht/lucht) hangt af van je budget, verwarmingsbehoefte, de technische mogelijkheden van je gebouw en het huidige verwarmingssysteem. Om de juiste keuze te maken, raden we je aan advies te vragen aan een expert die de voordelen en de beperkingen van de verschillende types kent.
Het antwoord op deze vraag is zeer situatie gebonden. Daarom raden wij aan om bij een architect of een verwarmingsspecialist specifiek advies te vragen over warmtepompen in functie van je persoonlijke situatie.
Warmtepompen zijn echter zeer geschikt voor de meeste nieuwe gebouwen.
Voor renovaties moet je eerst een analyse maken:
- •Aan welke eisen moet je verwarming voldoen?
- •Is het gebouw voldoende geïsoleerd?
- •Is het mogelijk aan te sluiten op het bestaande afgifte systeem (radiatoren of vloerverwarming).
- •Is de centrale verwarming geschikt als bijverwarming?
- •Is de stroom enkel- of driefasig en is het vermogen voldoende?
Uitgezonderd de lucht/lucht systemen kan je met de meeste toestellen je werkplaats en water voor sanitair gebruik verwarmen.
Eventueel kan je een ook een sanitaire warmtepompboiler installeren voor enkel warm water. Zo’n toestel wint warmte uit de omgevingslucht dankzij een kleine warmtepomp die dan het water dat in een vat is opgeslagen op te warmen op een zeer zuinige manier.
Met een warmtepompboiler kan je enkel het sanitair water opwarmen.
Afhangend van het type warmtepomp kan je met dit toestel zowel je gebouw verwarmen (of koelen) als je sanitair water opwarmen. Met lucht/lucht warmtepompen kan je enkel een ruimte verwarmen en soms ook afkoelen.
Een warmtepomp maakt op slimme wijze gebruik van de wetten van de thermodynamica. Heb je je al eens afgevraagd hoe het komt dat je diepvriezer een temperatuur van -18°C heeft terwijl het in het gebouw 20°C of meer is?
Een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe maar in omgekeerde richting. In je warmtepomp is een koelmiddel dat bij lage temperatuur verdampt. Door de temperatuur van deze damp door compressie (onder hoge druk) te verhogen, wordt je gebouw verwarmd terwijl het buiten koud is. Afhankelijk van het model en het merk blijven warmtepompen werken bij buitentemperaturen tot -15°C, -20°C. Geen zorgen dus!
Als het om nieuwbouw gaat, is het vrij eenvoudig om alle elementen te voorzien die nodig zijn om een lucht/water-warmtepomp te installeren waarmee je werkplaats en je sanitair water kan verwarmen. Praat erover met je architect. Als het om een renovatie gaat, is het minder voor de hand liggend en moet je beroep doen op een expert in warmtepompen om de juiste beslissing te kunnen nemen. Dit zijn 3 belangrijke elementen waar je rekening mee moet houden:
1) De isolatiegraad van je werkplaats
Voor een efficiënte werking van je warmtepomp moet het warmteverlies laag zijn en moet je pand goed geïsoleerd zijn. Omdat dit systeem met lage temperaturen werkt, zal een warmtepomp bij veel warmteverlies nooit de ingestelde temperatuur bereiken en te hard moeten werken, waardoor het rendement afneemt. Indien je werplaats weinig of niet geïsoleerd is, moet je dus eerst de isolatie verbeteren voor je een warmtepomp kan overwegen. Er bestaan ook warmtepompen die werken met hoge temperaturen voor gebouwen met een gemiddelde isolatiegraad, maar deze zijn duurder dan klassieke modellen.
2) Het distributiesysteem van de verwarming
Een lage temperatuur warmtepomp heeft een aangepaste installatie nodig om de warmte in het gebouw af te geven. Deze warmtepompen zijn dus niet compatibel met conventionele hoge temperatuur radiatoren omdat deze water met hoge temperaturen nodig hebben om warmte te verdelen. Vloerverwarming daarentegen werkt bij lage temperaturen en is daarom de ideale partner voor een warmtepomp. Indien je geen vloerverwarming hebt en je je vloeren niet wil openbreken, bestaan er lage temperatuur radiatoren die meestal wat omvangreiker zijn. Dit is een extra uitgave waarmee je in je budget rekening moet houden. In sommige gevallen kan een hoge temperatuur warmtepomp ook een optie zijn, maar die zijn duurder en verbruiken meer energie.
3) De beschikbare ruimte om een warmtepomp te installeren
Meestal hebben warmtepompen een binnenunit en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn. De installatie van een warmtepomp vereist dus ruimte binnen en buiten en de mogelijkheid om deze plaatsen met elkaar te verbinden.
- Binnen moet je een ruimte van 1m breed bij 1m diep en 2m hoog voorzien, met rondom voldoende ruimte zodat het toestel in geval van onderhoud of reparatie toegankelijk is.
- Voor de buitenruimte is een ruimte van 2 m² nodig met voldoende vrije ruimte voor een goede luchtcirculatie.
Deze warmtepomp modellen hebben enkele verschillen:
Het verschil in temperatuur van het cv-water
- Bij een lage temperatuur warmtepomp wordt het water in het circuit verwarmd tot een temperatuur tussen 35°C en 45°C.
- Een warmtepompsysteem met hoge temperatuur verwarmt het water in het circuit tot een hogere temperatuur, bijvoorbeeld tussen 65°C en 75°C voor gietijzeren radiatoren. Het verwarmen van het water in het circuit kost energie: hoe heter het water, hoe hoger het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp. Een lage temperatuur warmtepomp verbruikt dus minder energie (elektriciteit) dan een hoge temperatuur warmtepomp. Aangezien de prijs van elektriciteit gemiddeld drie keer zo hoog is als die van gas, is het in sommige gevallen economisch niet interessant om een gasketel te vervangen door een hoge temperatuur warmtepomp.
Het verschil in budget
Een hoge temperatuur warmtepomp kost gemiddeld 30% tot 40% meer in aankoop dan een lage temperatuur model omwille van de grotere technische complexiteit. Bovenop de prijs van het toestel komen nog de kosten van de installatie en de aanpassing van het bestaande systeem. Indien je pand uitgerust is met conventionele hoge temperatuur radiatoren, zijn de modellen met hoge temperatuur voordeliger omdat er geen aanpassingen nodig zijn. Voor een lage temperatuur warmtepomp is het noodzakelijk dat het pand goed geïsoleerd is en dat een afgiftesysteem op lage temperatuur (bv. vloerverwarming) aanwezig is. Deze renovatie is meestal een aanzienlijke investering waarmee je rekening moet houden in de vergelijking.
In de pers en online vind je weinig informatie over de prijzen van warmtepompen. Dat komt doordat de prijzen enorm variëren en afhangen van het type en het volume van de installatie alsook de eigenschappen van het pand. Zo is een kleine installatie om 2 slaapkamers te verwarmen, goedkoper dan een installatie om een volledig pand te verwarmen. Bovendien moet je ook rekening houden met de prijs en installatie van alle toestellen van het verwarmingssysteem, net als de ventilatie voor de radiatoren, de vloerverwarming of verwarming van de lucht.
In de tabel hieronder geven we een prijs indicatie voor verschillende types warmtepomp:
Type warmtepomp | Detail | Prijs |
---|---|---|
Lucht/lucht multi split | Installatie en warmwaterproductie inbegrepen, exclusief BTW, radiatoren of vloerverwarming niet inbegrepen (niet voor het hele pand) | Tussen 4 000€ en 5 000€ |
Lucht/water split | Installatie en warmwaterproductie inbegrepen, exclusief btw, radiatoren of vloerverwarming niet inbegrepen (voor het complete pand) | Vanaf 10 000€ |
Grond/Water, ECH. horizontaal, monoblok | Inclusief installatie en warmwaterproductie, exclusief btw, radiatoren of vloerverwarming (voor het complete pand) | Vanaf 11 000€ |
Vloer/Water, ECH. verticaal, monoblok | Inclusief installatie en warmwaterproductie, exclusief btw, radiatoren of vloerverwarming (voor het complete pand) | Vanaf 13 000€ |
Water/water monobloc | Inclusief installatie en warmwaterproductie, exclusief btw, radiatoren of vloerverwarming (voor het complete pand) | Vanaf 15 000€ |
Let op, niet elk systeem is de beste oplossing voor jouw situatie. Vergelijk alleen systemen die geschikt zijn voor jou en die het juiste vermogen hebben voor jou.
Met een warmtepomp die het juiste rendement heeft voor het pand en die optimaal werkt, verbruikt je pand minder energie. Hoe dat komt? Omdat een warmtepomp gemiddeld 3 tot 5 keer meer energie produceert dan hij verbruikt, verbruik je met een warmtepomp minder energie dan met een verwarming op gas of stookolie. Hoeveel energie je bespaart hangt af van de technische kenmerken van het toestel, de isolatie van je pand, de energiebron van de pomp (grond, water of lucht), hoe de warmte verdeeld wordt in het pand (vloerverwarming, ventilatorconvectoren, lage temperatuur radiatoren). Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen is nog voordeliger.
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Dit is de verhouding tussen de geproduceerde energie en het elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld, een warmtepomp met een SCOP 4 produceert 4 kWh warmte en verbruikt 1 kWh elektriciteit. De SCOP-waarde hangt af van de weersomstandigheden en de gewenste binnentemperatuur: als de buitenlucht- of grondtemperatuur laag is, zal de SCOP ook lager zijn. De SCOP die de fabrikant aangeeft is gemeten bij een bepaalde buitentemperatuur (b.v. 2°C) of bodemtemperatuur (b.v. 0°C) en een vaste gewenste temperatuur (b.v. 35°C). De SCOP van een warmtepomp ligt tussen 3 en 5. De enige methode om verschillende pompen te vergelijken is de SCOP.
De SPF (Seasonal Performance Factor) drukt de seizoensgebonden prestatie van een warmtepomp uit, dus het gemiddelde van de SCOP-waarden voor de buiten- of grondtemperaturen van elk seizoen.
Je vindt deze waarden op het energie-efficiënt etiket van elk toestel. Houd rekening met hun score of laat je adviseren voor je een warmtepomp kiest.
Een warmtepomp installeren is een aanzienlijke investering waarmee je elk jaar op je energierekening kan besparen. De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt op dit moment tussen de zeven en de vijftien jaar. Uiteraard hangt de exacte termijn af van het type warmtepomp dat je laat installeren, van de omvang van de werken en de premies die je ontvangt.
De gemiddelde levensduur van een warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar. In de praktijk komt het echter vaak voor dat warmtepompen langer dan 20 jaar meegaan. Dit is echter zeer merk en model gebonden. Daarom werken we bij ENGIE enkel met merken met een stevige reputatie.
Het antwoord op deze vraag is zeer situatie gebonden. Daarom raden wij aan om bij een architect of een verwarmingsspecialist specifiek advies te vragen over warmtepompen in functie van je persoonlijke situatie.
Warmtepompen zijn zeer geschikt voor de meeste nieuwe gebouwen.
Voor renovaties moet je eerst een analyse maken:
- •Aan welke eisen moet je verwarming voldoen?
- •Is het gebouw voldoende geïsoleerd?
- •Is het mogelijk aan te sluiten op het bestaande afgifte systeem (radiatoren of vloerverwarming).
- •Is de centrale verwarming geschikt als bijverwarming?
- •Is de stroom enkel- of driefasig en is het vermogen voldoende?
Deze opstelling is vooral te overwegen wanneer, in een renovatie context, de aanpassingswerken te omvangrijk zijn om te kunnen overstappen naar enkel een warmtepomp. Zo kan men het bestaande afgifte systeem behouden maar toch al genieten van de hogere efficiëntie van een warmtepomp. De gas ketel wordt dan een bijverwarming tijdens de meest koude periodes.
Het element dat he meeste lawaai maakt bij een warmtepomp is de buitenunit. Dit is een soort ventilator dat dan ook een gelijkaardig lawaai van geblazen lucht maakt. De meeste grond/water- en water/water-warmtepompen hebben geen buitenunit en maken dus geen lawaai. Lucht/lucht- en lucht/water-warmtepompen hebben wel een buitenunit, die gemiddeld 40 à 50dB luid zijn. Dat is minder luid dan een normaal gesprek. Als je onderstaande voorzorgsmaatregelen neemt, kan je de geluidsoverlast voor de werknemers en de buren nog meer beperken:
- • Kies om te beginnen een toestel dat zo weinig mogelijk lawaai maakt.
- • Installeer de buitenunit niet op de grens met je buur en probeer de afstand tot de buren zo groot mogelijk te houden.
- • Het oog wil ook wel wat, plaats je buitentoestel niet in het zicht van de buren.
- • Vermijd dat het geluid wordt weerkaatst op andere oppervlakken zoals muren.
- • Gebruik een ophangsysteem of beugels om trillingen te beperken.
- • Er bestaan geluiddempende behuizingen die het geluid van een buitenunit verminderen.
Sommige gemeenten hebben regels voor het installeren van een warmtepomp of airco. Informeer dus eerst bij de lokale overheid.
Indien je bent overgestapt naar een warmtepomp en je gebruikt geen gas om te koken of voor een sfeer gashaard, dan heb je in principe geen gasaansluiting meer nodig. Je kan deze dan laten verwijderen door de netbeheerder die hiervoor verantwoordelijk is in jouw regio.