Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Wat is de 50 graden test?

De 50 graden test is een simpele manier om te achterhalen of je je huis met alleen een warmtepomp warm genoeg kunt krijgen. Je zet je de aanvoertemperatuur van het water van je cv-ketel tijdens een paar koude weken op 50 graden en als het dan lekker warm blijft, weet je dat je huis geschikt is voor een warmtepomp. Je kan er dan voor kiezen om je verwarmingstoestel te vervangen door een warmtepomp.

De aanvoertemperatuur van het water (de temperatuur van het water dat naar je warmteafgiftetoestellen gaat, zoals radiatoren, luchtkanalen, convectoren, …), ligt bij een warmtepomp namelijk lager dan bij een cv-ketel. Die van een hoog rendement gasketel ligt doorgaans tussen de 65 en 80 graden, en die van een warmtepomp is maximaal 55 graden.

Heb je vloerverwarming, dan heeft de 50°C test geen nut, want de maximale aanvoertemperatuur in vloerverwarming ligt rond 45°C en is dus altijd lager dan 50°C. Goed nieuws! Je installatie is sowieso geschikt voor een warmtepomp.

Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe minder energie er nodig is om het water te verwarmen en hoe minder CO2-uitstoot er plaatsvindt. Een lage temperatuur is dus beter voor je portemonnee en beter voor het milieu.

Maar om het met deze aanvoertemperatuur lekker warm te krijgen, moet je huis dus wel goed geïsoleerd zijn en moeten je warmteafgifetoestellen voldoende verwarmingspotentieel hebben. Of dat zo is, ontdek je met de 50 graden test.

1

Kies de juiste periode

Als je wilt weten of je huis bij een lage buitentemperatuur comfortabel warm kan blijven, is het meest aangewezen om de 50 graden test te doen gedurende een heel stookseizoen.

 

Als dat niet lukt, dan is het aangewezen om de test de doen gedurende een koude periode, bv wanneer het buiten maximaal 10 graden is, zowel overdag als ‘s nachts.

2

Pas de temperatuur op je verwarmingsketel aan

Voor deze verwarmingstest zet je de temperatuur van het aanvoerwater van je verwarmingssysteem op 50°C. Laat de temperatuurinstelling voor het sanitair warm water (het water dat uit de kraan en douche komt) onveranderd. Die moet geregeld boven 60 graden verwarmen, om alle bacteriën te kunnen doden.

 

Heb je een buitenvoelerregeling, dan mag die uitgeschakeld worden. Voor een meer complexe sturing kan je in de handleiding van het toestel de juiste methode terugvinden of je installateur raadplegen voor advies.

3

Zet de thermostaat ’s nachts niet lager dan 17 graden

Pas je nachtverlaging toe of werk je met een programmeerbare thermostaat, hou er dan rekening mee dat de woning met een lagere aanvoertemperatuur ook trager de gewenste binnentemperatuur zal bereiken.
Het vroeger aanschakelen van de verwarming of thermostaat niet lager te zetten dan 17°C zorgt ervoor dat het 's morgens wanneer je op staat niet te te fris in huis zal zijn.

4

Test lang genoeg

Een accuratere test vraagt minstens 2 weken. De winter is dan ook de ideale periode hiervoor. Ideaal is om een heel stookseizoen te testen of het gewenste comfort kan behaald worden.
5

Het resultaat bijhouden

Kan je het hele seizoen de comforttemperatuur garanderen met een aanvoertemperatuur van 50°C dan kan jouw woning verwarmd worden met enkel een warmtepomp.
Komt het moment dat je de aanvoertemperatuur terug moet verhogen tot boven de 50°C om de gewenste binnentemperatuur te behalen, noteer dan de datum en de buitentemperatuur van die dag(en). Tochtplekken of kamers die moeilijker of niet op temperatuur te brengen zijn, zijn nuttige info om te bespreken met de installateur.

Extra advies: noteer bij start en stop van de test ook je verbruiksgegevens. Dat geeft nuttige info voor de installateur om het verbruik van je warmtepomp in te schatten. Dat wil zeggen, noteer de stand van je gasteller, mazouttank of elektriciteitsmeter. Als je ook zonnepanelen hebt, noteer dan ook de stand van je energieteller van de productie van je zonnepanelen. Zo kan je een idee krijgen hoeveel van je verwarmingsverbruik je zelf kan opwekken.

Beslissen op basis van het resultaat

Heb je tijdens de test geen kou geleden? 

arrow-right

Dan is je woning waarschijnlijk geschikt om een warmtepomp te installeren. Toch ergens tocht gehad of koude gevoeld?

Dan is er kans dat er bijkomende ingrepen nodig zijn vooraleer je een warmtepomp kan laten installeren. De beste manier om zeker te zijn, is door een warmteverliesberekening te laten uitvoeren door een specialist.  Vraag hier je plaatsbezoek aan.


De test mislukt, toch gewonnen?

arrow-right

De uitkomst van de test is niet ja/nee, maar tot wanneer lukt het verwarmen met 50°C. Lukt het het hele seizoen, dan is jouw woning geschikt om volledig te verwarmen met een warmtepomp.
Stel je op een dag vast dat het gewenste comfort niet behaald wordt, verhoog dan stapsgewijs de temperatuur. Je hebt nu al een besparing gerealiseerd! Je verwarmt nu immers je woning aan de laagst mogelijke aanvoertemperatuur en met een minimale verwarmingskost.

Je kan de woning misschien niet heel het seizoen verwarmen met een warmtepomp, maar je kan wel je installatie vergroenen en je CO2-uitstoot verminderen door je verwarmingstoestel te laten samenwerken met een warmtepomp, dit noemt men een hybride installatie.


De test mislukt, kan ik nog slagen?

arrow-right

Het niet slagen van de 50 graden test kan 2 oorzaken hebben:

  1. Je woning is niet voldoende geïsoleerd, m.a.w. het warmteverlies is te groot. Met een warmteverliesberekening kan je laten nakijken welke maatregelen nuttig zijn en welk effect ze kunnen hebben.
  2. Je warmteafgiftetoestellen geven niet voldoende warmte af bij 50°C. Raadpleeg je installateur of een ander type of een groter toestel kan geplaatst worden. De oplossing tot slagen kan ook een combinatie van beide maatregelen zijn.

Ventilatoren bij je radiatoren

arrow-right

Je kan de warmte van je radiatoren sneller in de ruimte verspreiden door ventilatoren te installeren in de plaats van traditionele stralingsradiatoren. Deze radiatorventilatoren plaats je op of onder je radiatoren of convectoren. De luchtverplaatsing langs het verwarmingselement zorgt voor een snellere verspreiding van warmte in de woning.


En mijn sanitair warm water?

arrow-right
Sanitair warm water kan steeds met een warmtepomp geproduceerd worden. Het is vooral het volume van het buffervat dat bepalend is voor uw comfort. Enkel wanneer je op hetzelfde moment een groot debiet aan water nodig hebt, bvb. je wil 3 douches tegelijk gebruiken, dan kan een warmtepomp tekort schieten.

element-heating

Nog niet helemaal zeker van een warmtepomp?

Meer weten