6 tips om minder netwerkkosten te betalen met je digitale meter

Je energieverbruik spreiden is de boodschap achter het capaciteitstarief dat Vlaanderen in 2023 heeft ingevoerd. Onze tips helpen je om niet meer of zelfs minder netwerkkosten te betalen dan vóór de invoering. Met de gratis Smart App van ENGIE zie je trouwens meteen het resultaat van je ingrepen.
Christophe
Christophe Rochez
08/10/2024 |
Hoe betaal je minder netwerkkosten met je digitale meter?

De invoering van het capaciteitstarief heeft veel mensen in Vlaanderen ongerust gemaakt. Zijn jouw netwerkkosten sindsdien gestegen?, Betaal je evenveel of zelfs minder met een digitale meter? Het antwoord is voor iedereen anders. 

Maar een ding staat vast: als je je verbruik zo veel mogelijk spreidt, betaal je waarschijnlijk minder netwerkkosten dan voor de invoering van het capaciteitstarief in Vlaanderen.

Hoe pak je dat concreet aan? Je kunt bijvoorbeeld je elektrische toestellen slim aan sturen, zoveel mogelijk van je opgewekte zonne-energie zelf verbruiken en je maandpieken monitoren. Als je geen zonnepanelen hebt, spreid je zoveel mogelijk het verbruik van je energieverslindende toestellen om geen verbruikspieken te creëren. Laat bijvoorbeeld je wasmachine niet samen met je droogkast of je vaatwasser draaien. 

Met de volgende zes tips helpen we je om je verbruik optimaal te beheren.

Tip 1: meten is weten met de Smart App

Ieder huishouden verbruikt elektriciteit op zijn eigen manier. Dat maakt het zo moeilijk om te voorspellen welke impact het capaciteitstarief op jouw situatie heeft. Heb je een digitale meter? Dan vertelt de gratis Smart App van ENGIE. je precies hoe hoog je maandpieken zijn. 

Sinds de invoering van het capaciteitstarief toont de app je hoe hoog je huidige maandpiek is. En elke keer als je een nieuwe maandpiek creëert, krijg je een melding in de app. Aan de hand van het exacte tijdstip kan je gemakkelijk achterhalen welke toestellen die maandpiek veroorzaakten.  

De Smart App toont je vandaag ook in euro hoeveel je verbruikt en geïnjecteerd hebt op basis van je energiecontract bij ENGIE. Je weet ook op elk moment hoe hoog je jaarafrekening zal zijn en je krijgt advies om je voorschot aan te passen als dat nodig is. Zo sta je nooit voor verrassingen.
 
Ik wil meer weten over de gratis Smart App!

Hoe betaal je minder netwerkkosten met je digitale meter?

Tip 2: wie spreidt, betaalt minder

Heb je enkel de gebruikelijke huishoudtoestellen? Meestal produceer je dan  je hoogste piek wanneer je kookt  op een elektrisch of vitrokeramisch fornuis. Daarom gebruik je je wasmachine, vaatwasser of droogkast beter niet terwijl je eten klaarmaakt. Maars als je je radio of tv aanzet terwijl je kookt, dan zal dit geen abnormaal hoge maandpiek creëren die je netwerkkosten drastisch doen stijgen.

Heb je grote energieverslinders, zoals een laadpaal voor je elektrische wagen, een warmtepomp, elektrische warmteboiler, sauna, enz …? Gebruik deze toestellen niet samen, maar spreid het gebruik ervan doorheen de dag. Vermijd ook om ze aan te zetten wanneer je kookt of bijvoorbeeld de wasmachine aanstaat. Eigenlijk geldt deze tip om een stijging van je netwerkkosten zoveel mogelijk te vermijden al sinds de invoering van het capaciteitstarief. Je kan ook overwegen om je toestellen slim aan te sturen. 

Tip 3: zet in op zelfverbruik

Heb je zonnepanelen of ben je van plan om er in de toekomst te installeren? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk van je eigen zonne-energie verbruikt wanneer die geproduceerd wordt. Laad je elektrische wagen bijvoorbeeld op wanneer de zon schijnt. Je hebt er ook alle belang bij om zoveel mogelijk traag te landen zo dat je hoogste verbruikspiek afgevlakt wordt. Hoe ga je te werk? 

Ga na welke energieverslindende toestellen je hebt (die lange tijd een hoog vermogen vragen zoals een laadpaal, warmtepomp, sauna, enz,…) en zet ze zoveel mogelijk aan terwijl de zon schijnt en je panelen stroom produceren.

Met de gratis Smart app kom je in één oogopslag alles te weten over jouw energie

Tip 4: stuur je toestellen slim aan

Je beschikt vandaag over heel wat mogelijkheden om je verbruik slim te plannen en aan te sturen. We geven je enkele tips waarmee je van start kan gaan.

  • Gebruik de ingebouwde timer van je vaatwasser, wasmachine of droogkast. Een handige manier om deze toestellen in te schakelen wanneer je geen andere elektrische toestellen aan hebt staan. 
     
  • Overweeg een slimme stekker. Hiermee kan je zelf een tijdstip instellen waarop toestellen die geen ingebouwde timer hebben, ingeschakeld worden. Je kan deze slimme stekkers op voorhand programmeren of vanop afstand bedienen met een app.
     
  • Heb je een elektrische wagen of ben je van plan om er een te kopen? Informeer bij je installateur naar een slimme laadpaal. Er zijn ook manieren om je warmtepomp of elektrische warmtepompboiler slim aan te sturen. Ook hier weet je installateur raad. Zo spreid je je verbruik maximaal.

Tip: Vlak je maandpieken af door ervoor te zorgen dat je woning al op temperatuur is voor je thuiskomt. Zo moet je tussen 18 en 20 uur niet extra verwarmen terwijl je andere huishoudtoestellen aanzet, tijdens het koken bijvoorbeeld.

  • Investeer in een Home Energy Management System (HEMS) of Customer Energy Management System (CEMS). Deze systemen zorgen ervoor dat je energieverslinders zoals je elektrische wagen of warmtepomp optimaal gebruikt in combinatie met je zonnepanelen en eventueel een thuisbatterij. Sommige van deze systemen kunnen rekening houden met je maandpiek (ze zijn namelijk vaak gekoppeld aan je digitale meter) en sturen je verbruik slim aan om nieuwe pieken te voorkomen. 

Let op: reken na of de kost van de investering opweegt tegen de eventuele hogere netwerkkosten die je zal betalen na de invoering van het capaciteitstarief.

Tip 5: overweeg een thuisbatterij

Je hebt de keuze uit een gewone of een slimme thuisbatterij. Een gewone thuisbatterij zal je verbruikspieken al sterk doen dalen. Je kan namelijk je zonne-energie opslaan voor de avonduren waarin je vaak meerdere huishoudtoestellen tegelijk gebruikt. 

Een slimme batterij houdt bovendien altijd een beetje energie achter de hand om nieuwe maandpieken te vermijden. Deze batterij is gekoppeld aan je digitale meter. Zodra je meter registreert dat je afstevent op een nieuwe maandpiek, zal de batterij de opgeslagen energie inzetten om deze piek af te vlakken.

Waarom een thuisbatterij overwegen

Tip 6: laad je elektrische wagen zoveel mogelijk traag op

Waarschijnlijk heb jij ook de neiging om je elektrische wagen zo snel mogelijk en dus met het maximale vermogen op te laden. Je hebt immers niet altijd de tijd om uren te wachten tot de batterij van je wagen opgeladen is aan trage snelheid.   de batterij van je wagen opgeladen is.

Maar soms is traag laden wel een oplossing om een hoge maandpiek te vermijden, bijvorbeeld op dagen dat je thuiswerkt. Afhankelijk van het type wagen en het soort laadpaal, heb je dan de keuze om je wagen aan minimaal of laag vermogen te laden. Dat kan natuurlijk alleen als je voldoende tijd hebt. Moet je toch snel bijladen? Dan zal dit onvermijdelijk leiden tot een hogere maandpiek.

Hoe groot is de maandpiek die je creëert wanneer je je wagen oplaadt? Dat ontdek je hier.

 

Wil je meer weten over het capaciteitstarief? Lees er hier alles over.