Je elektriciteitsfactuur maximaal verlagen? Moet lukken!
Waarschijnlijk heb je de laatste maanden ook gehoord dat de aardgas- en elektriciteitsprijzen stijgen, bij ons en in het buitenland. En oplopende energieprijzen hebben natuurlijk ook een impact op je factuur. Daarom is het belangrijker dan ooit om zuinig om te springen met energie en je verbruik onder controle te houden. Want zoals je weet is de goedkoopste kWh … degene die je niet verbruikt!
Enkele eenvoudige (nieuwe) dagelijkse gewoonten kunnen het elektriciteitsverbruik van je woning drastisch doen krimpen… Maar hoe begin je eraan? Met een reeks eenvoudige tips en adviezen zetten we je op weg. En hoe gek het ook klinkt: soms is het beter om “niets” te doen, of zelfs “minder” …
Wedden dat het ook jou lukt om deze winter je stroomverbruik flink te beperken? Daag jezelf uit, dan ben je extra gemotiveerd, zeker als je heel je gezin erbij betrekt!
1. Je keuken als besparingsparadijs
We beginnen niet toevallig in de keuken, want daar vallen veel besparingen te rapen. Tel bijvoorbeeld het aantal elektrische huishoudtoestellen eens op…Niet dat je die meteen allemaal door een zuiniger exemplaar moet vervangen, maar als bijvoorbeeld je koelkast er de brui aan geeft, kies je beter een energiezuinig model. Een koelkast met een A-label verbruikt tot 60% minder energie dan één met een D-score!
Voor het overige maken een beetje gezond verstand en goede dagelijkse gewoonten een heel verschil. Enkele voorbeelden:
- Je klassieke elektrische oven is gulzig met stroom, gebruik hem dus niet te pas en te onpas. Kook liever op lage temperatuur (maximaal 80°C), dat is beter voor je gezondheid en je factuur. Zet de oven uit vóór de baktijd helemaal om is, hij blijft nog wel even warm (thermische inertie). En pyrolyse- of katalysesystemen zijn wel handig om de oven te reinigen, maar verslinden ook energie door de superhoge temperatuur. Met een doek en wat azijn gaat het beslist ook.
- Nog meer zuinige kooktips? Geef om te beginnen de voorkeur aan inductiekookplaten, die verbruiken minder dan vitrokeramische of de wat ouderwetse elektrische kookplaten. Zet in elk geval systematisch een deksel op je kookpotten en pannen die op het vuur staan te pruttelen. Wist je dat een snelkookpan door de hoge druk flink wat energie bespaart? Breng water liever aan de kook in een waterkoker, dat is beter dan een kookpot of microgolfoven.
- Een goed gevulde, zuinige afwasmachine verbruikt aanzienlijk minder dan met de hand een hele stapel borden en kookpotten afwassen. En je kinderen hebben zeker wel wat beters te doen …
- Vergeet ten slotte je koelkast niet! Zet ze niet te dicht bij een warmtebron en niet te dicht tegen de muur. Bedenk ook dat een kleine, goed gevulde koelkast veel minder verbruikt dan een mastodont die vaak half leeg staat. Tenzij je die laatste opvult met lege dozen! Het is ook een goed idee om je diepvriezer verschillende keren per jaar te ontdooien, dan blijft hij zuinig functioneren. En zoals bij alle elektrische huishoudapparaten: onderhoud hem regelmatig.
2. Winst boeken in de wasplaats
In dit lokaal staan enkele huishoudtoestellen die het meeste energie verbruiken, met de droogkast op kop. Toegegeven, soms is ons klimaat niet echt geschikt om je witte lakens buiten te drogen, maar je hoeft echt niet bij de pakken (wasgoed) te blijven zitten!
- Beperk in de eerste plaats zoveel mogelijk het gebruik van droogkast en wasmachine. Moeten bijvoorbeeld al je kleren na één of twee keer dragen in de wasmand? Verzamel kledingstukken van een bepaald type en start dan pas een volle wasmachine, enz. Nog een tip: het 30° wasprogramma volstaat ruimschoots om je was schoon te krijgen. Gebruik bovendien systematisch het eco-programma van je machine. Het duurt langer en toch verbruikt het minder!
- Stop alleen goed gezwierde kleren in de droogkast. Is het tijd om een nieuwe droogkast aan te schaffen? Ga dan voor het meest geperfectioneerde model, dat bijvoorbeeld vanzelf stilvalt als het wasgoed droog genoeg is.
- Ook bij je geiser of boiler zijn besparingen mogelijk, bijvoorbeeld door hem alleen in te schakelen als je warm water nodig hebt en door de temperatuur niet te hoog in te stellen, tussen 55 en 60°C.
3. Laat ook je toestellen relaxen in het salon
Nu is het tijd om de handen uit de mouwen te steken in het salon! Niet alleen hier, maar in je hele woning, ga je in ware Ghostbusters-stijl ijverig op zoek naar toestellen die doen of ze uitgeschakeld zijn, maar eigenlijk sluimeren. En al dat sluimerverbruik jaagt je energiefactuur de hoogte in. Denk dus niet alleen aan je tv of kabelmodem, maar ook aan je koffiezet en broodrooster. In een doorsneegezin staan constant 15 tot 20 toestellen in waakstand. Ook andere kleine en grote toestellen blijven onnodig in het stopcontact zitten, zoals je smartphonelader. Hoe klein ook het verbruik per toestel, alles samen maken ze wel degelijk het verschil. Gebruik dus slimme stekkers of stekkerdozen met een schakelaar.
4. Je thuiskantoor onder de loep
Pc’s, laptops en tablets krijgen een steeds belangrijkere plaats in ons dagelijks leven, als we telewerken of om te ontspannen. Toch beseffen we niet altijd hoe groot hun impact op ons energieverbruik en op de planeet is. Wist je bijvoorbeeld dat video’s streamen 45% van het wereldwijde energieverbruik voor digitale toepassingen uitmaakt? Zelfs de beste serie krijgt dan een wrange bijsmaakje … Je dvd’s heb je ondertussen waarschijnlijk de deur uitgedaan, maar waarom zou je je niet af en toe verdiepen in een boek dat toch maar stof ligt te vergaren? Of een gezelschapsspelletje spelen met je kinderen?
Wist je dat een laptop zuiniger is dan een desktop-pc? Die laatste verbruikt bijvoorbeeld zo’n 200 Wh of 600 kWh per jaar als je hem dagelijks acht uur gebruikt. Dat ene toestel kost je jaarlijks dus meer dan 150 euro aan elektriciteit! Vervang hem door een laptop en meteen zie je het stroomverbruik (minstens) met de helft verminderen … Een besparing met 50%!
5. Nog meer leuke ontdekkingen in huis
Om je woning energiezuinig te verlichten is er een magische formule, die zoveel mogelijk daglicht combineert met ledverlichting. De juiste ledlamp gebruiken is echt veel zuiniger, dat is allesbehalve een mythe. Verwijder ook af en toe het stof van je lampen, want stof vermindert de lichtopbrengst. Geef in de tuin de voorkeur aan lampen op zonne-energie, die zijn “gratis” in het gebruik.
6. Altijd meer besparen is de boodschap!
Als je trots aan je kinderen vertelt dat jullie de gezinsuitdaging hebben gehaald, zullen ze heel blij zijn. Ook de volgende tips zullen je daarbij helpen. Vergeet al die abstracte percentages en geef voorrang aan een flinke dosis gezond verstand om dag na dag beter te consumeren en steeds beter om te gaan met energie.
a. De zuinige reflex
Wat betekent dit concreet? Dat je niet meer consumeert dan je echt nodig hebt, dat je verspilling vermijdt en systematisch kiest voor de zuinigste en meest milieuvriendelijke alternatieven. Telkens even stilstaan bij de impact van al je keuzes en dagelijkse gewoonten helpt al heel wat. Is een derde tv-toestel in huis echt noodzakelijk? Zou een manuele fruitpers in plaats van een elektrische niet even handig zijn? Enz.
b. Efficiëntie krijgt voorrang
Het is wonderlijk om te zien hoeveel energiezuiniger toestellen nu functioneren dankzij de technologische evolutie. Daarom: als je een toestel vervangt, infomeer je dan goed, vraag advies en geef voorrang aan energiezuinige modellen. Bij aankoop minder betalen betekent soms meer uitgeven over de hele levensduur van het toestel. Koop ook toestellen op de juiste maat: die plafondarmatuur met 12 lampen is wel mooi, maar niet zo efficiënt als een eenvoudigere versie die veel minder verbruikt.
c. Ga voluit voor hernieuwbaar
De toekomst is aan de hernieuwbare energie en het is nu het moment om iets te doen voor het milieu en het klimaat. Waarom zou je dus geen zonnepanelen installeren? Ze bieden je heel veel voordelen …
Nu is aan het jou om met je gezin de uitdaging aan te gaan en te besparen op je elektriciteitsrekening. Hou dus zowel je verbruik als je factuur onder controle! En nu je toch goed bezig bent, wil je misschien nog een stapje verder gaan en ook besparen op je verwarmingsfactuur?