Renovatieplicht in Vlaanderen, garantie op een duurzame en voordelige toekomst

Als je in Vlaanderen vastgoed koopt met een EPC-label E of F, moet je dat binnen 6 jaar renoveren om het energie-efficiënter te maken. Voor wie geldt dit? Wat ben je verplicht? En waarom biedt dit ook kansen?
Paul
Paul D.
18/11/2024 |
Alles wat je moet weten over de renovatieplicht in Vlaanderen

Iedereen die in Vlaanderen een energieverslindende woning koopt, is sinds begin 2023 verplicht om de energie-efficiëntie ervan te verbeteren. Dus als je sinds kort de gelukkige eigenaar van een huis of appartement met EPC-label E of F bent, dan krijg je nu van de overheid 6 jaar om het te renoveren tot minstens niveau D. Wat houdt die verplichting eigenlijk in? Wat zijn de pluspunten ervan? Heb je recht op steun? We zetten alles voor jou op een rijtje!

EPC-label E of F? Pas je woning aan binnen 6 jaar

Benieuwd of deze maatregel ook op jou van toepassing is? Dat is inderdaad het geval als:

  • je na 1 januari 2023 eigenaar van een huis of appartement bent geworden (door een aankoop, gift of andere eigendomsoverdracht),
  • je nieuwe eengezinswoning of appartement een EPC-score E of F haalt,
  • dit jouw wettelijke woonplaats, tweede verblijf of verhuurde woning is.

Voldoe je aan deze criteria? Dan moet je alle nodige maatregelen nemen om de energieprestaties van je woning te verbeteren tot ze minstens een EPC-label D behaalt.

Je dak isoleren om je EPC-score te verbeteren

Ter herinnering: het EPC-certificaat is een volwaardig energiepaspoort voor je woning en een onmisbaar document bij de verkoop van vastgoed. Benieuwd naar het EPC-label van je woning? Ga dan naar deze online test, beantwoord enkele vragen en je weet het!

Over hoeveel tijd beschik je om de renovatie uit te voeren?

Je krijgt nu 6 jaar de tijd om in actie te schieten en het bewijs te leveren dat je woning minstens een EPC-score D haalt. Stel dat je op 1 september 2024 de aankoopakte hebt ondertekend, dan moet je woning dus uiterlijk op 31 augustus 2030 gerenoveerd zijn.

Goed om te weten: De Vlaamse regering heeft onlangs beslist om de renovatieplicht, een onderdeel van haar klimaatplan, af te zwakken. Oorspronkelijk moest je al vanaf 2028 na renovatie een EPC-label C halen. Daarna werden de eisen geleidelijk strenger, tot tegen 2045 alle woningen, van welk type dan ook, een EPC-label A zouden hebben. Maar om nieuwe eigenaars niet af te schrikken, zijn de eisen dus versoepeld. Alleen het EPC-label D is nu nog verplicht.

Waarom is de renovatieplicht ook een mooie kans?

Nu het doel (EPC-label D) haalbaar is en de termijn om de werken uit te voeren vrij comfortabel (6 jaar), is de renovatieplicht een mooie stimulans om de energieprestaties van je woning op te krikken en te profiteren van alle voordelen die dit je biedt.

Je dak isoleren om je EPC-score te verbeteren

1. Een interessantere aanschafprijs. Over het algemeen ligt de prijs van energieverslindend vastgoed (met label E of F) lager. Wie goed rondkijkt, kan daardoor links of rechts een koopje doen en het uitgespaarde geld investeren in de renovatie. Dat biedt je de kans om je investeringen over 6 jaar te spreiden.

2. Besparingen. Zodra de werken klaar zijn, zal je merken dat je energierekening flink daalt. Met andere woorden: een renovatie is ook een investering die je in de toekomst geld opbrengt.

3. Meer dagelijks comfort. In een goed geïsoleerde woning is het zoveel aangenamer en gezelliger om te wonen. Tocht, koude muren, vochtproblemen, enz.? Daar heb jij geen last meer van!

4. Hogere waarde van je woning. Door al je inspanningen om de energieprestaties van je woning te verbeteren verhoog je de waarde ervan op de vastgoedmarkt. En daar pluk jij de voordelen van bij een eventuele latere verkoop.

5. Gunstig voor het milieu. Woningen renoveren is een van de sterkste hefbomen waarover we als samenleving beschikken om onze koolstofuitstoot te beperken. Door je steentje bij te dragen ben je zelf beter af, terwijl je een duurzamere, CO2-neutrale toekomst voor iedereen dichterbij brengt.

Hoe doe je dat, renoveren tot EPC-label D?

Als je woning nu een EPC-label E of F heeft, is niveau D zeker geen onmogeljike opgave. Maar hoe begin je eraan? We geven je alvast 4 belangrijke hints:

1. Isoleer eerst het dak

Waarom moet dakisolatie altijd je prioriteit zijn? Omdat 30% van de warmte langs het dak uit je woning ontsnapt! Of omgekeerd: omdat een goed geïsoleerd dak je tot 30% op je verwarmingskosten helpt besparen. In dit artikel op onze blog leggen we je alle basisprincipes van goede dakisolatie uit.

Je dak isoleren om je EPC-score te verbeteren

2. Dan is muurisolatie aan de beurt

Afhankelijk van het aantal buitenmuren kan een huis 20% van zijn warmte langs de muren verliezen. Isoleren loont dus de moeite, met allerlei technieken: aan de binnen- of buitenzijde of door injectie in de spouw. In dit artikel lees je er meer over.

3. Vervang je ramen

Ramen met dubbel of driedubbel glas maken een groot verschil, zowel voor je comfort als je energieverbruik. Check deze 5 criteria om de juiste keuze te maken.

4. Ga voor een toekomstgerichte verwarming

En tot slot komen we bij de verwarming. Ook die verdient onze aandacht, want ze is goed voor 70% van ons totale energieverbruik! Gelukkig heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende hoogpresterende, duurzame en haalbare oplossingen om je woning en sanitair water te verwarmen.

De warmtepomp krijgt een speciale vermelding. Dit systeem van de toekomst haalt immers een hoog rendement, is milieuvriendelijk en comfortabel in elk seizoen. Je moet alleen nagaan of je woning ervoor geschikt is, wat meestal betekent: is ze genoeg geïsoleerd? Het loont zeker de moeite om je even te verdiepen in het hoe en waarom van de warmtepomp en dat kan op deze pagina.

Is jouw woning of ben jij nog niet toe aan een warmtepomp? Dan is een hybride verwarming een uitstekende tussenstap. Ze combineert je bestaande cv-ketel (op gas, stookolie, pellets, enz.) met een warmtepomp en je behoudt je hoge-temperatuurradiatoren. Ontdek er meer over via deze 7 vragen. Als je voor deze efficiënte en flexibele aanpak kiest, krijg je meer tijd om je woning te renoveren. Want zodra die voldoende geïsoleerd is, zeg je de gas- of mazoutketel vaarwel en hou je alleen de warmtepomp over.

Je dak isoleren om je EPC-score te verbeteren

Ondertussen mogen we een voor de hand liggende oplossing niet uit het oog verliezen: je huidige cv-ketel vervangen door een gascondensatieketel. Een nieuwe cv-ketel vraagt geen ingrijpende werken, is betaalbaarder en kan toch onmiddellijk je EPC-score verbeteren en je verwarmingskosten verminderen. Ten opzichte van je oude ketel verlaagt dit performante toestel je verbruik soms met wel 30%, terwijl je CO2-uitstoot evenredig daalt.

Financiële tegemoetkoming

Welke oplossingen binnen jouw bereik liggen, hangt natuurlijk in de eerste plaats van je budget af. Het zou jammer zijn mochten je plannen mislukken door geldgebrek. Gelukkig helpt het gewest je een handje, onder andere met:

Fiscaal extraatje voor warmtepompen

Een warmtepomp, de meest toekomstgerichte verwarmingsoplossing, komt in het bereik van meer bouwers en verbouwers nu de Vlaamse regering een “tax shift” heeft gepland om elektriciteit geleidelijk voordeliger te maken dan fossiele brandstoffen. Concreet zal de kilowattuur elektriciteit maximaal 2,5 keer duurder mogen zijn dan een kilowattuur aardgas – momenteel is dat nog 4 keer.

De renovatieplicht in Vlaanderen is door de termijn van 6 jaar een uitstekende gelegenheid om je energieverslindende woning om te toveren tot een comfortabeler, duurzamer en zuiniger gebouw. Klaar om de stap te zetten?