De 6 essentiële onderdelen van je centrale verwarming

Bij de onderdelen van een centrale verwarming denken veel mensen alleen aan de ketel en de radiatoren. Maar er komt heel wat meer bij kijken … Binnenkort hebben de boiler, de thermostaat, het circuit en de circulatiepomp geen geheimen meer voor jou.
Paul
Paul D.
19/02/2020 |
Elk element van je verwarming draagt bij tot de prestaties van het hele systeem
Infografiek van een cv-ketel

1. De ketel

De cv-ketel is uiteraard het centrale onderdeel van het systeem. Dit toestel brengt thermische energie over op het water via het verwarmingscircuit om de woning te verwarmen en sanitair warm water te leveren.

2. De warmwaterboiler

De boiler produceert warm water en slaat het op. Hij is aangesloten op een koudwaterbron (leidingwater). Tegenwoordig bevatten cv-ketels niet altijd een boiler. Er wordt immers steeds vaker gekozen voor de productie van sanitair warm water aan het verbruikspunt. Het gemiddelde verbruik van sanitair warm water van 60°C bedraagt 30 tot 60 liter per persoon en per dag. Dit vertegenwoordigt 10 tot 15% van het energiebudget van een gezin.

3. De thermostaat

De thermostaat is met een elektriciteitskabel of een draadloze verbinding verbonden met de verwarmingsketel en bedient deze. Meerdere types en modellen zijn beschikbaar op de markt. We helpen je alvast op weg om je manuele thermostaat te vervangen door een slimme thermostaat.

4. De radiatoren

Ze bevinden zich in alle woonvertrekken en zijn via de buizen van het verwarmingscircuit aangesloten op de cv-ketel. In dit gesloten circuit heerst een bepaalde druk, die essentieel is voor een goede warmteverspreiding. De druk wordt weergegeven op een manometer aan de ketel. De warmteafgifte kan ook plaatsvinden via convectoren, vloerverwarming, …

Onze radiatoren zijn ook uitgerust met thermostaatkranen. 

Het gebeurt soms dat een kraan vast komt te zitten. Als je radiator niet meer verwarmt zoals het hoort of gewoonweg koud blijft, is dat misschien wel het probleem. Ontdek hoe je een thermostatische kraan kan deblokkeren in 4 stappen.

5. De schoorsteen

De schoorsteen voert de verbrandingsgassen af. Als er een bestaand rookkanaal is, wordt dit voorzien van een buis. Is er geen schoorsteen, dan kan je kiezen voor een wandketel en – indien mogelijk – een gat boren in de muur naar buiten toe om een rechtstreekse afvoer te creëren. Het gaat dan om ketels met muurdoorvoer.

6. De stookolietank, de pelletdispenser of de aardgastoevoerleiding

Dat is de energiebron die na verbranding in de cv-ketel warmte en warm sanitair water aan de woning levert.

Of je nu bouwt of renoveert, onze gratis Gids verwarmingssysteem kiezen komt zeker van pas … ;-). Je kan hem downloaden in pdf-formaat.