Een nieuwe ketel installeren in 8 stappen

Een nieuwe cv-ketel installeren is makkelijker dan je denkt. Meestal volstaat één dag. Zo ook bij Nathalie, met wie we de verschillende stappen van de vervanging van een verwarmingsketel overlopen.
Paul
Paul D.
20/01/2021 |
Vervanging van een ketel

Nathalie kon er niet meer omheen: ze moest haar ketel vervangen. “We kregen op korte tijd heel vaak af te rekenen met pannes”, vertelt ze. “De laatste reparatie kostte ons meer dan 500€. Omdat de winter ook voor de deur stond, besloten mijn man en ik om op veilig te spelen. We kozen ervoor om onze verwarmingsketel te vervangen, ook al was die maar 10 jaar oud.”

Stap 1: een afspraak maken en je verwarmingsbehoeften laten analyseren

Door een goed gedimensioneerde ketel te kiezen en het vermogen van je verwarmingsketel niet te overschatten, voorkom je alvast enkele fouten die je best vermijdt wanneer je je cv-ketel kiest. Rekening houden met je gewoontes en behoeften is dan ook een absolute must.

“Ik ging voor mijn nieuwe verwarmingsketel op zoek naar een betrouwbare partner”, legt Nathalie uit. “Ik kwam al vlug bij ENGIE terecht, omdat ik wist dat ze die dienstverlening aanbieden. Nadat ik een online aanvraagformulier had ingevuld, contacteerde een van de techniekers ons om een afspraak te maken. Hij stelde ons allerlei vragen over het aantal badkamers, de te verwarmen oppervlakte, het aantal bewoners van het huis, of we op middellange termijn uitbreidingsplannen hadden, ...”

Stap 2: de offerte

Twee dagen na de ontmoeting met de expert, ontving Nathalie een offerte. “Om te kunnen vergelijken, vroegen we toch ook nog andere offertes aan. Maar uiteindelijk wist het voorstel van ENGIE ons te overtuigen. Bovendien waren we op die manier zeker dat het bedrijf over 10 jaar nog steeds zou bestaan en dat de installateurs gecertificeerd zijn. Ze stelden me zelfs een oplossing voor om mijn nieuwe ketel te financieren.”

Stap 3: de demontage van de oude ketel

de demontage van de oude ketel

De veiligheid van de bestaande installatie moet in de eerste plaats gegarandeerd worden voor deze kan geledigd worden. Daarna pas kan de oude verwarmingsketel gedemonteerd en afgevoerd worden. De installateur zorgt ervoor dat de ketel gerecycleerd wordt.

Stap 4: buizen steken voor de schoorsteen

Nieuwe condensatieketels produceren zure rook met een lage temperatuur. Omdat deze rook condenseert, moet de leiding bestand zijn tegen condensaten en waterdicht zijn. Daarom moeten er vaak buizen worden gestoken in de bestaande schoorsteen.

Stap 5: de plaatsing van de nieuwe verwarmingsketel

Nieuwe ketel Vaillant

Het nieuwe toestel wordt geïnstalleerd en de afvoerbuizen voor de verbrandingsgassen en de leiding die de verbrandingslucht aanvoert, worden aangesloten.

“We kozen voor een gascondensatieketel, die vandaag de norm geworden is”, zegt Nathalie. “De installateur legde ons uit dat bij ons oude toestel – dat geen condensatieketel was – de warmte in de damp verloren ging in de schoorsteen. Bij een condensatieketel wordt die damp gerecupereerd om het water van het circuit te verwarmen, waardoor we tot 30% kunnen besparen op onze gasfactuur.”

Stap 6: de aansluitingen

De nieuwe ketel wordt vervolgens aangesloten op het hydraulische circuit en op de gasleiding. Er worden ook de nodige controles uitgevoerd om eventuele lekken te detecteren en te vermijden.

Stap 7: de installatie van de thermostaat

Slimme thermostaat

Hiervoor wordt de cv-ketel aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning. De thermostaat kan dan aangesloten en ingesteld worden. Nathalie had al een slimme thermostaat waarmee ze haar verbruik kan opvolgen en – belangrijker nog – haar verwarmingssysteem op afstand kan bedienen.

Stap 8: de indienststelling van de ketel

Indienststelling van een gascondensatieketel

Alle functies van de ketel worden gecontroleerd en alle instellingen worden uitgevoerd.

“De techniekers hebben ook de tijd genomen om de werking van mijn nieuwe verwarmingsketel grondig uit te leggen”, zegt Nathalie enthousiast. “Ik moet immers toegeven dat ik er niet veel van ken. Ik kon hen alles vragen wat ik wilde. Ons hele gezin kan nu jarenlang rekenen op een warme thuis ...”

Is jouw ketel ook aan vervanging toe? Wij kunnen je helpen.