Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Alles weten over je zonnepanelen

Maak hieronder je keuze en ontdek gepersonaliseerde tips:

Een ENGIE klant
Geen ENGIE klant

Vlaanderen
Wallonië
Brussel

Een analoge meter
Een digitale meter

Je verwacht dat je energiefactuur zal dalen nu je zonnepanelen hebt, en je hebt gelijk! Het kan zijn dat ENGIE je voorschotbedrag niet onmiddellijk aanpast na de installatie van je zonnepanelen. Dit betekent dat we nog wachten op de bevestiging van je distributienetbeheerder. Wees gerust, zodra we die bevestiging krijgen, sturen we je een nieuw voorstel voor je voorschotbedrag. 

Je kan je voorschotbedrag zelf aanpassen in je klantenzone. Houd er rekening mee dat je minder zal betalen voor het deel elektriciteit, maar dat je nog steeds moet bijdragen aan de distributie en transmissiekosten van elektriciteit en dat je belastingen moet betalen. 

Naar mijn klantenzone

Wie in Vlaanderen zonnepanelen heeft en nog een analoge meter heeft, kan die analoge meter behouden tot 1 januari 2025. Zo kan je nog een beetje langer van de terugdraaiende teller genieten. Voor wie geldt dit? En is het een goed idee?

Lees meer

Je hebt dit woord waarschijnlijk al gehoord maar je voelt je nog niet 100% comfortabel met het concept? In dit blogartikel leggen we in detail uit wat het injectietarief is, wat de impact ervan is voor jou als (toekomstige) eigenaar van een zonnepaneleninstallatie en voor wie het tarief geldt. 

 

Nog vragen?

Meer info
detailgrafieken-verbruik-injectie-digitale-meter-smart-app

Weet precies hoeveel je verbruikt met de Smart App

Bekijk detailgrafieken van je verbruik per uur, dag, maand en jaar.

Zie je verbruik in de piek- en daluren.

Bekijk alles in kWh of euro, jij kiest.

Volg je maandelijkse verbruikspieken op in het kader van het capaciteitstarief. Meer info.

Zonnepanelen? Weet hoeveel elektriciteit je injecteert.

Ik wil mijn verbruik zien

Nog geen digitale meter? Vraag hem hier gratis aan.

Controleer je energiekosten met de Energy Monitor

Vul elke maand je meterstanden in de Energy Monitor in en volg zo de ontwikkeling van je elektriciteitsafname van het net (en eventueel je gasverbruik).

Volg de evolutie van je elektriciteitsverbruik van het net

Merk het effect op van je inspanningen om energie te besparen

Ontvang een schatting van je jaarlijkse afrekening op basis van je werkelijke verbruik van het net

Mijn verbruik bekijken

Wanneer je de energie die door je zonnepanelen wordt geproduceerd, onmiddellijk verbruikt en dus geen elektriciteit in het net injecteert, is je eigenverbruik optimaal. Maar hoe kun je je eigenverbruik optimaliseren om maximaal te besparen en het meeste uit je fotovoltaïsche installatie te halen? We hebben berekend dat je minstens 350€ per jaar kunt besparen door zelf te verbruiken. Van kleine gebaren tot investeren in een thuisbatterij, we vertellen je er alles over in deze blogpost!

Naar de blog

 

Producten om te combineren met je zonnepanelen

battery-charge

Thuisbatterij

Sla je zonne-energie op voor later gebruik en verdubbel zo je eigenverbruik.

Meer info
element-boiler-gas

Verwarming

Installeer een warmtepomp voor een duurzaam huis: verwarming, airconditioning en warm water. 

Installeer een warmtepompboiler die gebruik maakt van de zonne-energie die overdag wordt opgewekt om je sanitair warm water te verwarmen.

Meer info
outline-charge-car

Elektrisch rijden

Drive, het interessante energiecontract voor wie al een laadpaal heeft.

Optimaliseer je laadsessies en gebruik zo veel mogelijk zonne-energie. 
 

Meer info

Het prosumententarief is een forfaitaire jaarlijkse heffing, geen belasting. Ze wordt betaald door de prosumenten om financieel bij te dragen tot het reële gebruik van het netwerk. Het gaat dus om een forfait ter compensatie van het gebruik van het netwerk. Het bedrag wordt berekend op basis van het elektrische vermogen van de zonnepaneleninstallatie. Dit wordt uitgedrukt in €/kWe.

 

Kan een thuisbatterij het prosumententarief compenseren in Wallonië?

Doen eigenaars van zonnepanelen er sinds de introductie van het prosumententarief in Wallonië goed aan om een thuisbatterij te kopen? Heel wat factoren doen het antwoord eerder naar ‘nee’ neigen. We leggen in dit blog artikel uit waarom de aankoop van een thuisbatterij nog niet interessant is in Wallonië.

Lees meer

Als je zonnepanelen geen elektriciteit produceren, moet je je elektriciteit van het net halen. Als je voor die elektriciteit kiest voor groene, lokale energie, dan doe je ook iets voor het milieu. Groene energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen zoals zon, wind of water. Deze bronnen zijn CO2-neutraal en hernieuwbaar.

Wist je dat ENGIE de grootste producent van groene energie is in België? Kies voor een 100% groen energiecontract!

Pakketten rond groene energie bekijken

 

Veelgestelde vragen

Wanneer krijg ik een digitale meter?

arrow-right

Op de website van Fluvius kan je zien wanneer je exact een digitale meter. Na het aanmelden van je zonnepanelen zal Fluvius je digitale teller installeren. Dit gebeurt meestal niet meteen na de installatie, soms kan het tot maanden duren. Werd je installatie voor 31/12/20 gecertifieerd en is je installatie niet ouder zijn dan 15 jaar? Dan kan je tot eind 2024 de installatie van een digitale meter weigeren. Vanaf 2025, zullen alle analoge meters vervangen worden door een digitale meter.


Wat is een digitale meter?

arrow-right

Een digitale meter heeft ingebouwde technologie om gegevens te verzenden en te ontvangen. Zo wisselt de meter je verbruiksgegevens uit met de distributienetbeheerder (maandelijks of jaarlijks, afhankelijk of je voor maandelijkse of jaarlijkse facturatie hebt gekozen). Deze meter meet de elektriciteit die je van het net afneemt en die je op het net injecteert, apart. Dankzij de digitale meter kan je je injectie meten, zo weet je wanneer je je zelfverbruik moet verhogen. Lees hier meer over de digitale meter. Met de gratis Smart app van ENGIE kan je je verbruik en injectie opvolgen. Smart app voor een overzicht.

 

Je verbruik onder controle houden is ook mogelijk met een analoge meter! Geef regelmatig je meterstanden in via je klantenzone en Check&Save helpt je op weg.

 

 

Volg de evolutie van je verbruik op

Zie de impact wanneer je op je verbruik let

Stem je voorschot af op je werkelijke verbruik


Wat is het capaciteitstarief en wat is de impact op mijn factuur?

arrow-right

Om elektriciteit tot bij je thuis te brengen, betaal je netwerkkosten aan je distributienetbeheerder. Vanaf januari 2023 zijn deze netwerkkosten opgesplitst in 2 delen.

  • Je betaalt zoals altijd een stukje netwerkkosten voor de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net. Hiervoor betaal je een kWh-tarief.
  • Daarnaast betaal je nu een ander deel, het capaciteitstarief. Het is een vast bedrag voor de analoge meter.


Het capaciteitstarief wordt dus maar op een klein stukje van je elektriciteitsfactuur toegepast waardoor de impact voor de meeste huishoudens beperkt blijft. Wil jij weten hoeveel netwerkkosten je zal betalen? Bereken het met de VREG simulatietool.
Meer info over het capaciteitstarief vind je hier.


Is de aankoop van een thuisbatterij rendabel met een analoge meter?

arrow-right

Een thuisbatterij wordt gebruikt om overtollige zonne-energie op te slaan (bijvoorbeeld wanneer je overdag niet thuis bent) voor later gebruik. In het systeem van de terugdraaiende teller dient het elektriciteitsnet als batterij, aangezien je meter vooruit draait als je elektriciteit van het elektriciteitsnet verbruikt en terug draait als je elektriciteit in het elektriciteitsnet injecteert (geproduceerd door de zonnepanelen). Het kopen van een batterij is in deze situatie niet rendabel.

Wanneer er een digitale meter wordt geïnstalleerd, wordt het de moeite waard omdat je dan onder het systeem van injectievergoeding valt. Je kunt dan overtollige energie opslaan voor later gebruik in plaats van het in het net te injecteren. De besparingen die je realiseert door zelf te verbruiken zijn groter dan het tarief dat je ontvangt als compensatie voor de elektriciteit die je injecteert. Onze experts zullen je project telefonisch in detail analyseren en het rendement op je investering voor je berekenen. Klik hier voor meer informatie.


 

Veelgestelde vragen

Wat betekent de digitale meter voor mij nu ik zonnepanelen heb?

arrow-right

Een digitale meter heeft ingebouwde technologie om gegevens te verzenden en te ontvangen. Zo wisselt de meter je verbruiksgegevens uit met de distributienetbeheerder. Deze meter meet de elektriciteit die je van het net afneemt en die je op het net injecteert, apart.


Hoe kan de digitale meter helpen om meer te genieten van mijn zonnepanelen?

arrow-right

Dankzij de digitale meter kan je je injectie meten, zo weet je wanneer je je zelfverbruik moet verhogen. Met de gratis Smart app van ENGIE kan je je verbruik en injectie opvolgen. Wil je je verbruik in real time opvolgen? Kies dan voor de betalende versie van de app, Smart Live. Je leest er hier alles over.


Wat is het injectietarief?

arrow-right

De elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet onmiddellijk zelf verbruikt, wordt automatisch op het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Je krijgt een vooraf bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit, dat is het injectietarief.


Vanaf wanneer is het injectietarief van toepassing voor mij?

arrow-right

Het injectievergoeding systeem is toegepast zodra jouw zonnepanelen zijn geïnstalleerd en gekeurd (AREI-keuring) en wij van de netbeheerder de bevestiging hebben gekregen dat alles in orde is. Wij nemen dan contact met je op om je het injectietarief aan te bieden dat in jouw ENGIE energiecontract staat.


Ik heb het injectietarief, waar kan ik de prijs zien?

arrow-right

In je klantenzone vind je alle informatie over je injectietarief. Download het document ‘Injectie van je zonnepanelen’, het injectietarief vind je op de prijsfiche.


Hoe lees ik mijn elektriciteitsfactuur?

arrow-right

Ongeacht het type elektriciteitsmeter (digitaal of analoog), bestaat de elektriciteitsafrekening uit drie onderdelen:

  1. De kost voor de afgenomen energie
  2. De kosten gelinkt aan distributie (o.a. capaciteitstarief)
  3. De taksen en heffingen


Je leest in dit blog artikel verder hoe je afrekening elektriciteitsfactuur zit.


Het capaciteitstarief : hoe worden de netwerkkosten berekend?

arrow-right

Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op de elektriciteit die je verbruikt en niet op het net injecteert. Lees er hier meer over.

Met zonnepanelen kan je je maandpieken laag houden door zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken op het moment dat je installatie die produceert. Ben je overdag niet thuis? Overweeg om een thuisbatterij aan te schaffen . Zo sla je je overschot aan elektriciteit op voor die momenten waarop je zonnepanelen geen elektriciteit produceren en je toch energieverslindende toestellen gebruikt.

Wil je beter begrijpen wat het capaciteitstarief voor jou betekent? Dankzij de Smart app gekoppeld aan je digitale meter krijg je alle info die je nodig hebt. Volg je pieken dankzij de Smart app.


Is de aankoop van een thuisbatterij rendabel?

arrow-right

Met je digitale meter wordt het injectievergoeding systeem toegepast. Door een thuisbatterij te installeren, kun je overtollige energie opslaan voor later gebruik in plaats van het in het net te injecteren. De besparingen die je realiseert door zelf te verbruiken zijn groter dan het tarief dat je ontvangt als compensatie voor de geïnjecteerde elektriciteit. Onze experts zullen je project telefonisch in detail analyseren en het rendement op je investering voor je berekenen. Meer informatie vind je hier.


Veelgestelde vragen

Wat is het prosumententarief?

arrow-right

Het is een vast tarief dat prosumenten (energieproducenten en -verbruikers) betalen voor het gebruik van het netwerk. Dit tarief wordt berekend op basis van het vermogen van jouw installatie. In 2023 subsidieert de Waalse overheid 45,73% van het tarief. Vanaf 2024 zal deze subsidie worden stopgezet en zal het prosumertarief volledig op je eigen kosten zijn als eigenaar van een installatie van zonnepanelen.

Als je een digitale meter hebt, worden jouw netwerkkosten berekend op basis van wat je van het netwerk afneemt, maar dit bedrag wordt beperkt door het capaciteitstarief. Met andere woorden, met een digitale meter betaal je hetzelfde bedrag of minder aan netwerkkosten dan met een analoge meter.


Wat is de digitale meter?

arrow-right

Een digitale meter beschikt over geïntegreerde technologie om gegevens te verzenden en te ontvangen. Zo wisselt de meter jouw verbruiksgegevens uit met de netbeheerder (maandelijks of jaarlijks, afhankelijk van het facturatieregime: maandelijks of jaarlijks). Deze meter meet afzonderlijk de elektriciteit die je van het netwerk afneemt en de elektriciteit die je in het netwerk injecteert. Dankzij de digitale meter kun je jouw injectie meten, zodat je weet wanneer je jouw eigen verbruik moet verhogen.


Wie moet een digitale meter installeren?

arrow-right

Als jouw zonnepanelen vóór 31/12/2023 zijn geïnstalleerd en gecertificeerd, blijf je in het systeem van de terugdraaiende teller tot het einde van 2030 (zelfs als je al een digitale meter hebt).

Als jouw zonnepanelen zijn geïnstalleerd en gecertificeerd na 31/12/2023, kom je in het injectiewaarderingssysteem terecht en krijg je automatisch een digitale meter.


Wat is het injectietarief?

arrow-right

De elektriciteit die wordt geproduceerd door jouw zonnepanelen maar die je niet onmiddellijk verbruikt, wordt automatisch in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Vanaf 2024 ontvang je een vooraf bepaald bedrag per kWh geïnjecteerde elektriciteit, dit noemen we het injectietarief.


Wanneer wordt het injectietarief op jouw situatie toegepast?

arrow-right

Als je zonnepanelen in 2024 geïnstalleerd en gecertificeerd zijn, wordt je oude meter vervangen door een digitale meter en stap je over op het systeem van injectie. Zodra jouw zonnepanelen geïnstalleerd zijn, moeten we wachten op de bevestiging van de distributienetbeheerder. Wij zullen je dan het injectie tarief aanbieden dat overeenstemt met uw ENGIE energiecontract.


Wat is jouw injectietarief?

arrow-right
Vanaf 2024 vind je in jouw klantenaccount alle informatie over jouw injectietarief. Je kunt het document "Injectie van jouw zonnepanelen" downloaden in jouw documentenlijst. Het injectietarief staat vermeld in het prijsblad in het pdf-document.

Is het de moeite waard om thuisbatterij te kopen?

arrow-right

Een thuisbatterij maakt het opslaan van overtollige zonne-energie mogelijk (bijvoorbeeld wanneer je overdag niet thuis bent) voor later gebruik. In het systeem van de terugdraaiende teller dient het elektriciteitsnet als batterij, aangezien je meter vooruit draait als je elektriciteit van het elektriciteitsnet verbruikt en terug draait als je elektriciteit in het elektriciteitsnet injecteert (geproduceerd door de zonnepanelen).

Vanaf 2024, worden alle nieuwe zonnepaneel installaties uitgerust met een digitale meter en vallen ze onder het systeem van injectievergoeding. Voor deze nieuwe installaties kan het de moeite waard zijn om overtollige geproduceerde energie op te slaan voor later gebruik in plaats van het in het net te injecteren. Omdat de besparing door zelfverbruik hoger is dan het tarief dat je als vergoeding krijgt voor je geïnjecteerde elektriciteit. Onze experts zullen je project telefonisch in detail analyseren en het rendement op je investering voor je berekenen. Meer informatie vind je hier.


Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer is het injectietarief van toepassing voor mij?

arrow-right

Zodra we de bevestiging krijgen van de distributiebeheerder dat je zonnepanelen hebt, contacteren we je met een injectietarief dat past bij jouw energiecontract met ENGIE. Je moet voorlopig dus niets doen, wij doen het nodige voor je.


Ik heb het injectietarief, waar kan ik de prijs zien?

arrow-right

In je klantenzone vind je alle informatie over je injectietarief. Download het document ‘Injectie van je zonnepanelen’, het injectietarief vind je op de prijsfiche.


Groenestroomcertificaten

arrow-right

Wie in Brussel woont en zonnepanelen heeft, kan groenestroomcertificaten verkopen. Je vindt er alle informatie over op deze pagina

 

 


Is de aankoop van een thuisbatterij rendabel?

arrow-right

Met je digitale meter wordt het injectievergoeding systeem toegepast. Door een thuisbatterij te installeren, kun je overtollige energie opslaan voor later gebruik in plaats van het in het net te injecteren. Er zijn natuurlijk een aantal criteria waarmee je rekening moet houden, zoals de grootte van je installatie, je productie, enz. De besparingen die je realiseert door zelf te verbruiken zijn meestal groter dan het tarief dat je ontvangt als compensatie voor de geïnjecteerde elektriciteit. Onze experts zullen je project telefonisch in detail analyseren en het rendement op je investering voor je berekenen. Meer info vind je hier.