6 misvattingen over de verwarming

Er bestaan veel vooroordelen over verwarmingsketels en de verwarming. Wij zetten 6 hardnekkige overtuigingen op een rijtje en vertellen je of ze kloppen of fout zijn.
Paul
Paul D.
05/11/2018 |
Verwarming, radiatoren, verwarmingsketel in het huis

1. Als je het sneller warm wil hebben, moet je de temperatuur op de thermostaat verhogen.

De thermostaat instellen op 25°C in de hoop zo sneller aan 20°C te komen, heeft geen enkele zin

FOUT. De thermostaat instellen op 25°C in de hoop zo sneller aan 20°C te komen, heeft geen enkele zin. Je gaat het zo niet sneller warm hebben! Waarom? Omdat de meeste verwarmingssystemen op dezelfde manier werken: on/off. Het is trouwens niet alleen compleet zinloos, je gaat daardoor ook nog eens oververhitten en meer brandstof verbruiken.

Als je zeker wil zijn dat je op het gewenste moment altijd de juiste temperatuur hebt in huis, is de plaatsing van een slimme thermostaat een optie. Met de thermostaat boxx bepaal je bijvoorbeeld de gewenste temperatuur op verschillende momenten van de dag. De thermostaat berekent de tijd die hij nodig heeft om de gevraagde temperatuur te bereiken en zorgt ervoor dat de kamer op het gewenste tijdstip aangenaam warm is.

2. Waarom moet ik mijn verwarmingsketel vervangen? Hij is ouder dan 15 jaar maar werkt nog prima.

MISSCHIEN, MAAR… Dat klopt, een verwarmingsketel van meer dan 15 jaar kan nog werken. Zijn rendement is echter niet meer wat het zijn moet en de kans is heel groot dat het rendement van je toestel onder de 75% zit. En als je dan bedenkt dat een nieuwe wel 109% kan bereiken! Dat betekent dus dat de verwarmingsketel te veel gas of mazout zal verbruiken. Een verwarmingsketel van meer dan 15 jaar zal sneller in panne vallen en misschien vind je dan ook geen wisselstukken meer. Bovendien kan tijdens het verplicht onderhoud blijken dat hij niet langer aan de wettelijke werkingscriteria voldoet, en dan vooral wat de verluchting van de ketelruimte betreft. De normen zijn sinds 2018 immers strenger geworden.

Verwarmingsketels die ouder zijn dan 15 jaar verbruiken tot 30% meer brandstof en vervuilen dus ook meer. Door je ketel te vervangen bespaar je dus geld en verminder je het risico op pannes en de uitstoot van giftige gassen. Kortom, je versterkt je veiligheid!

3. Een nieuwe verwarmingsketel is peperduur

FOUT. Uiteraard blijft het een hele investering, en die kosten komen vaak op het verkeerde moment. Maar een nieuwe verwarmingsketel is snel terugverdiend. Je hebt al een gasgestookte condensatieketel vanaf 3500 €. Om de kosten te drukken, geven de gewesten soms premies voor de installatie van een gasgestookte condensatieketel met hoog rendement. Wil je intussentijd weten hoeveel een nieuwe gasketel kan kosten? Beantwoord hier enkele vragen en krijg een prijsinschatting.

Met een nieuwe verwarmingsketel kun je tot slot tot 33% besparen op de verwarmingsfactuur. Het resultaat: een nieuwe ketel kan terugbetaald zijn in 7 tot 10 jaar. ENGIE helpt je met de vervanging van je verwarmingsketel.

4. Bij de plaatsing van een nieuwe ketel komen heel wat werken kijken

Een nieuwe ketel wordt meestal in één werkdag geplaatst

FOUT. Een nieuwe ketel wordt meestal in één werkdag geplaatst. Je hebt zelfs de tijd niet om het koud te krijgen ;-). Condensatieketels zijn de nieuwe Europese norm geworden. Je oude verwarmingsketel wordt gewoon vervangen door een nieuwe condensatieketel die compatibel is met je radiatoren en de leidingen van je verwarmingssysteem. Misschien zal je schoorsteen wel moeten worden aangepast, want die moet bestand zijn tegen de vochtige dampen die uit de verwarmingsketel komen.

De verbuizing van de schoorsteen is een klus die vaak snel en eenvoudig wordt geklaard. Je verwarmingstechnicus steekt er dan een flexibele, concentrische buis of een enkelwandige buis in van roestvrij staal of een synthetisch materiaal, afhankelijk van jouw schoorsteen.

5. Condensatieketels geven waterdamp vrij

FOUT. Een condensatieketel hergebruikt de latente warmte (condensatiewarmte) die in de dampen zit die vrijkomen uit de verbranding. Zo benut hij de damp die gewoonlijk in de lucht terechtkomt. Door die latente warmte te gebruiken, wordt het rendement van de verwarmingsketel gevoelig verhoogd (tot 10%). En omdat hij minder verbruikt, stoot hij ook minder CO2 uit. Het weinige water dat daarbij vrijkomt, bevat weinig zuur en kan dus probleemloos naar de riolering worden gevoerd.

6. Op het niet onderhouden van je ketel staat geen straf

De onderhoud van je cv-ketel is verplicht

NIET HELEMAAL WAAR. Je bent wettelijk verplicht om je verwarmingsketel om de zoveel tijd te laten nakijken. Dat is om de 3 jaar in Wallonië, en om de 2 jaar in Vlaanderen en in Brussel voor gasgestookte verwarmingsketels, en ieder jaar voor mazout- en pelletketels in de 3 gewesten. Je wordt maar zelden door de overheid bestraft als je dat niet doet, dat klopt. Maar je zult de prijs dan wel op een andere manier betalen.

Om te beginnen breng je je veiligheid in gevaar en verhoogt je risico op een panne. En dat kan behoorlijk vervelend zijn in hartje winter. Vervolgens kan je verzekeraar zich in het geval van problemen tegen jou keren omwille van nalatigheid. Tot slot zal de energieprestatie van je verwarmingsketel niet langer gegarandeerd zijn en zal je meer verbruiken.

Huur je? Huurders zijn verplicht om minstens de 2 laatste attesten als bewijs van de controle van de verwarmingsketel aan de eigenaar te tonen, wanneer ze de huur opzeggen en vertrekken. En als er door een gebrekkig onderhoud reparaties moeten worden uitgevoerd, dan kan de eigenaar de huurder laten opdraaien voor de kosten van die werken. Een gewaarschuwd huurder is er twee waard!

Voorkom dat je het onderhoud van je ketel vergeet en ontdek de voordelen van de dienst voor ketelonderhoud van ENGIE, de oplossing die alle zorgen van je overneemt!