Hoe verwarmen en douchen Seppe en Niels nu energievriendelijker?
Voor de renovatie ging Dirk, onze energie-expert, aan de slag om het huis energievriendelijker te maken.
Dirk stelde een nieuwe gascondensatieketel in combinatie met een warmtepompboiler voor. Laten we een kijkje nemen in Heule, waar Dirk uitlegt waarom deze renovatie besparingen oplevert én duurzaam is!
Dirk, je bent zelf eerst langs geweest in de woning van Niels en Seppe in Heule om de beginsituatie te bekijken. Wat heb je er vastgesteld?
De benedenverdieping van hun nieuwe woonst werd verwarmd met een Tigchelkachel – een designerhoutstoof. Best mooi, maar ook heel groot en nadrukkelijk aanwezig in hun leefruimte, vonden ze. Bovendien energetisch erg intensief en niet al te gezond. Enkel verwarmen met hout zagen Seppe en Niels daarom niet zitten. Er was dus heel wat werk aan de winkel om de woning energiezuiniger en duurzamer te maken! De ideale oplossing om die dat te bereiken was de installatie van een nieuwe gascondensatieketel voor de verwarming en een warmtepompboiler, voor het sanitair warm water.
Waarom koos je voor een “hybride” verwarming?
Zo’n combinatie van technologieën levert een dubbel voordeel op. Enerzijds is de nieuwe gasketel ideaal om de woning te verwarmen. De gasketels die je nu koopt, halen een veel hoger rendement en werken veel efficiënter en zuiniger. Anderzijds is een warmtepompboiler een uitstekend toestel om warm water te produceren voor badkamer en keuken. Misschien vraag je je af waarom we niet voor een klassieke elektrische boiler hebben gekozen? De reden is eenvoudig: een warmtepompboiler heeft 3 keer minder energie nodig om het water op te warmen. Ze hebben ook zonnepanelen op hun dak liggen. De ideale combinatie: je gebruikt optimaal de energie die je zelf produceert en je verlaagt je energiekosten.
Hoe werkt een warmtepompboiler en wanneer is hij interessant?
De naam zegt het al: een warmtepompboiler werkt volgens hetzelfde principe als een warmtepomp. Wat dit concreet betekent? Wel, het systeem haalt de natuurlijke warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het water dat je in huis nodig hebt, om je te wassen, om af te wassen, enz. Dit is dus een milieuvriendelijke oplossing. Er liggen al zonnepanelen op het dak en dat is goed nieuws, want een warmtepompboiler werkt ook op zonne-energie en zo besparen Seppe en Niels nog meer op hun verbruik. Door te kiezen voor een warmtepompboiler met een extra warmtewisselaar, kan de hele verwarmingsinstallatie in de toekomst gemakkelijk nog groener gemaakt worden.”
Waarom kies je dan ook niet voor een warmtepomp om de woning te verwarmen?
Daar hebben we natuurlijk ook aan gedacht en het was inderdaad een nog duurzamere oplossing. Maar opgelet: een warmtepomp is zeker niet altijd dé wonderoplossing! Je moet elke situatie apart bekijken. Een warmtepomp is niet voor alle woningen geschikt. In sommige gevallen blijkt de combinatie van een nieuwe gasketel en een warmtepompboiler veel rendabeler. Je moet immers ook rekening houden met de financiële investering en de terugverdientijd van de investering.
Hoeveel kunnen Seppe en Niels besparen?
Als je weet dat sanitair warm water voor huishoudelijk gebruik gemiddeld 15% van onze energierekening uitmaakt, begrijp je meteen waarom het zo belangrijk is om het juiste toestel te kiezen in een nieuwbouw. Maar ook als je renoveert of ‘gewoon’ je huidige installatie wil verbeteren. En als je zoals Seppe en Niels je eigen hernieuwbare energie gebruikt voor je warmtepompboiler, bespaar je nog meer. De combinatie van warmtepompboiler en zonnepanelen is dus goed voor het milieu en portemonnee.
Wat is jouw advies aan mensen die pas een huis gekocht hebben?
Je moet in de eerste plaats exact weten hoeveel je verbruikt. Monitor dus zo nauwkeurig mogelijk je energieverbruik. Je kunt ook aan de vroegere bewoners vragen hoeveel ze verbruikten en hoe goed de woning is geïsoleerd. Op basis van die informatie moet je vervolgens investeren om je woning energie-efficiënter te maken. Dat kan met allerlei oplossingen: zonnepanelen, een thuisbatterij, betere isolatie, een nieuwe verwarmingsinstallatie, enz. Natuurlijk moet je de “juiste” keuzes maken. Mocht je woning bijvoorbeeld nog niet goed geïsoleerd zijn, dan bekijk je dat best eerst vooraleer je investeert in een duurzaam verwarmingssyteem. Voor je verwarming doe je er dan weer goed aan om alle mogelijke systemen met elkaar te vergelijken en te kiezen voor de oplossing die het beste past bij je woning én je budget. Het beste advies dat ik je kan geven? Schakel een energie-expert in die je kan helpen om de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.
De experts van ENGIE kunnen je helpen om de oplossing te vinden die ideaal is voor jouw situatie – en je budget. Ontdek onze verwarmingsoplossingen!