Alles wat je moet weten over hybride verwarming in 7 vragen.
Je beseft dat de klimaatverandering ons voor grote uitdagingen stelt en dus wil je ook zelf een bijdrage leveren, binnen je eigen mogelijkheden. Maar hoe doe je dat, minder CO2 uitstoten? Eén van de doeltreffendste manieren is je woning verwarmen met hernieuwbare energiebronnen. Je woning verwarmen vertegenwoordigt ongeveer 70% van ons totale energieverbruik. En zoals blijkt uit dit artikel is de meest toegankelijke en betaalbare oplossing vaak een hybride verwarmingssysteem. Het combineert een warmtepomp met je cv-ketel op gas, stookolie, pellets, enz. De antwoorden op deze 7 vragen vertellen je alles wat je erover moet weten.
1. Hoe werkt hybride verwarming?
Dit systeem combineert een warmtepomp met een cv-ketel op gas, stookolie, pellets, enz. om je woning te verwarmen en je sanitair water op te warmen. Je verwarmt je woning dus gedeeltelijk met hernieuwbare energie (daarvoor zorgt de warmtepomp) en gedeeltelijk (maar alleen als het echt nodig is) met fossiele energie (via je cv-ketel). In dit artikel lees je alles over de werking van een warmtepomp.
In de praktijk betekent dit dat de warmtepomp het hart van je verwarming wordt en de cv-ketel een hulpbron. De slimme sturingsmodule van het hybride systeem geeft voorrang aan hernieuwbare energie en vult aan met warmte van je cv-ketel als dat nodig is, bijvoorbeeld als het buiten heel koud is of je plots veel warmte nodig hebt.
2. Waarom is hybride verwarming milieuvriendelijk ?
Aangezien vooral de warmtepomp je woning verwarmt, daalt je gas- of stookolieverbruik met wel 70%. Je wordt dus minder afhankelijk van fossiele energiebronnen. En meteen daalt ook de CO2-uitstoot van je verwarming, in sommige gevallen met 60%!
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je elektriciteitsverbruik stijgt, omdat je een warmtepomp gebruikt. Daarom is het een goed idee om zonnepanelen te installeren (en een thuisbatterij) om het hogere elektriciteitsverbruik op te vangen. Hou er rekening mee dat je zonnepanelen elektriciteit opwekken wanneer de zon schijnt, maar dat je je verwarming vooral ’s avonds en ’s nachts nodig hebt. Je hybride systeem moet dus correct berekend worden en de juiste grootte hebben, zodat je in alle omstandigheden optimaal comfort geniet (meer hierover bij vraag 5).
3. Zijn er voor de installatie grote werken nodig?
Helemaal niet! De installatie van zo’n hybride systeem is zelfs relatief eenvoudig en neemt meestal maar één dag in beslag. Je behoudt immers je huidige installatie met de radiatoren, leidingen, vloerverwarming, enz.
Over het algemeen zijn er twee situaties mogelijk:
-
Is je huidige cv-ketel (op gas, stookolie of pellets) verouderd en aan vervanging toe? Gaat het om een grondige renovatie van je woning of bouw je een nieuw huis? Dan installeer je beter van meet af aan een complete hybride verwarming, met een warmtepomp en een nieuwe gascondensatieketel.
-
Is je cv-ketel nog in prima toestand? Dan hoef je “alleen maar” je bestaande verwarmingssysteem aan te vullen met een warmtepomp, zonder grote renovatiewerken!
4. Is je woning geschikt voor hybride verwarming?
Hybride verwarming stelt geen hoge eisen: ze kan in principe in elke woning worden geïnstalleerd. Een warmtepomp die de klus alleen moet klaren is enkel mogelijk in een nieuwbouw of een extreem goed geïsoleerd huis. Natuurlijk moeten ook voor hybride verwarming enkele voorwaarden vervuld zijn, zoals voldoende plaats voor de warmtepomp. Bij sommige complexe installaties is hybride verwarming niet mogelijk. Laat je daarom goed adviseren door verwarmingsinstallateurs die vertrouwd zijn met deze technologie. Zij voeren vooraf een analyse uit.
5. Hoe kies je je hybride verwarming?
Een hybride systeem is dus een milieuvriendelijke en betaalbare oplossing voor vrijwel elke woning. Natuurlijk speelt je budget wel een rol, bijvoorbeeld als je de grootte van de warmtepomp kiest. Je doet er in elk geval goed aan om je installatie niet te klein te bemeten. Hou nu al rekening met je latere verwarmingsbehoeften en kies een warmtepomp die later voor 100% in je verwarming kan voorzien, zodat je dan helemaal geen fossiele brandstoffen meer nodig hebt.
6. Hoeveel kost een hybride systeem?
Over het algemeen betaal je voor een hybride systeem minder dan voor een warmtepomp die helemaal alleen je woning moet verwarmen. Je gebruikt immers ook nog je bestaande installatie. Deze factoren beïnvloeden de prijs:
- capaciteit en grootte van de warmtepomp,
- of het al dan niet nodig is om je bestaande systeem aan te passen. Soms moet je bijvoorbeeld lagetemperatuur-radiatoren installeren of je vloerverwaming aanpassen,
- merk en model van de warmtepomp,
- slimme functies van het toestel,
- de waarborg.
Als je bovendien een nieuwe gas- of stookolieketel moet installeren, omdat je huidige exemplaar te oud is, dan komen die kosten er nog bij.
Als we ervan uitgaan dat je cv-ketel nog heel wat jaartjes meegaat, dan kost de warmtepomp je 4 750 tot 7 000 euro, maar het gewest verleent wel premies van 2 400 euro of meer. Moet je wel een nieuwe cv-ketel installeren? Dan bedraagt je investering 9 500 tot 12 000 euro, afhankelijk van het type ketel. Als je een gascondensatieketel kiest, schommelt de totaalprijs tussen 12 000 en 15 000 euro.
Lees meer over de premies in dit artikel op onze blog.
7. Wat zijn de voor- en nadelen?
De voordelen zijn samen te vatten in deze 4 punten:
- milieuvriendelijk, want je wordt geleidelijk minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en je CO2-uitstoot daalt.
- voordelig, want zelfs met een beperkt budget doe je volop mee met de energietransitie.
- comfortabel, aangezien je nooit zonder verwarming kan vallen: een extra warmtebron springt bij als dat nodig is.
- eenvoudig, want de installatie verloopt snel en makkelijk, zonder grote werken.
En de nadelen?
- Je moet alles samen toch een aanzienlijk bedrag investeren.
- Niet alle verwarmingsinstallateurs hebben de kennis in huis om een hybride verwarming te installeren.
- Er moet genoeg plaats in de woning zijn, want voor de warmtepomp heb je een aparte ruimte nodig en een doorvoer naar buiten als je een buitenunit moet installeren.
- Sommige modellen slagen er minder goed in om het hybride systeem slim te regelen en dat kan de prestaties beïnvloeden.
Ontdek hoe ENGIE je helpt om je woning optimaal te verwarmen met hybride verwarming!