Onderhoud van gasketels moet in Brussel om de 2 jaar gebeuren
De periodieke EPB-controle is een wettelijke verplichting en een van de 4 redenen om je cv-ketel te onderhouden. Sinds 1 januari 2019 verplicht een nieuwe regelgeving eigenaars en huurders in Brussel om gasketels om de twee jaar te laten controleren. Voordien moesten gasketels om de 3 jaar gecontroleerd worden door een erkend technicus. Voor mazoutketels moet de verplichte controle nog steeds jaarlijks gebeuren. Boilers op gas moeten voortaan ook om de 2 jaar gecontroleerd worden.
Waarom is de frequentie voor gasketels veranderd?
Omdat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beslist heeft zijn EPB-reglementering voor verwarming van 2011 te verstrengen. Zo wil het het energieverbruik verlagen en zijn doelstelling voor de beperking van broeikasgassen halen.
In Brussel is volgens Leefmilieu Brussel de verwarming van gebouwen goed voor ongeveer 70% van de uitstoot van broeikasgassen en 56% van de energiefactuur. Door je ketel te onderhouden, zet je dus ook een flinke stap voorwaarts in de richting van een zero carbon toekomst.
Strengere regels
Niet enkel de frequentie wijzigde 1 jaar geleden. Ook de technische en ecologische vereisten werden strenger. Net zoals de veiligheidsaspecten. Dat houdt ook een CO-meting van de ruimte in waar de verwarmingsketel of boiler staat.
Zeg voortaan “EPB-verwarmingsketeltechnicus”
Voordien moest de periodieke controle van verwarmingsketels gebeuren door een “erkende verwarmingsketeltechnicus”. Sinds 1 januari 2019 heet deze technicus een “EPB-verwarmingsketeltechnicus”. Opdat de controle geldig zou zijn, moet de technicus ook door Leefmilieu Brussel erkend zijn.
Om zeker te zijn dat je in Brussel, Elsene, Anderlecht en elke andere Brusselse gemeente de juiste technicus vindt, werkt de ENGIE-onderhoudsdienst voor verwarmingsketels met erkende technici die op basis van heel strenge specificaties geselecteerd zijn. Of je nu een Bulex, Vaillant, Viessmann of Buderus hebt, met of nog zonder condensatie, je hebt in ieder geval de garantie een geldige controle te krijgen, aan de juiste prijs.
Ook huurders zijn betrokken
Huur je net zoals vele andere Brusselaars je woning? De maatregel heeft ook betrekking op jou. Ter herhaling, het is de verantwoordelijkheid van de huurder om de verwarmingsketel periodiek te laten onderhouden en/of controleren! Hier nog even de verplichtingen van de huurder voor het onderhoud van de verwarmingsketel op een rij.
Ontdek de voordelen van de ENGIE onderhoudsdienst voor verwarmingsketels, de oplossing die alles beheert voor jou, zodat je het onderhoud van je verwarmingsketel nooit nog uit het oog verliest!