De 10 geboden voor een zorgeloze, warme winter
Stel je voor: op een decemberavond ben je klaar met je werk en ga je naar huis. Buiten is het nauwelijks 10 graden. Wat is er dan aangenamer dan toevlucht te zoeken in de warmte van je woning? Maar bedenk wel dat die aangename temperatuur vooral van één element in je woning afhangt: de cv-ketel. Die is het hart van je centrale verwarming en levert vaak ook nog sanitair warm water. Maar … net op die decemberavond gaat hij volledig onverwacht stuk. Ramp! Het is koud in huis, er stroomt ijskoud water uit de kraan en … waar haal je snel een technicus? De moraal van het verhaal? Om comfortabel te winter door te komen, je verwarmingskosten te drukken en pech te voorkomen, moet je goed voorbereid zijn!
Maar waar moet je op letten om een ramp te vermijden? Wat kan er stuk gaan aan een cv-ketel? Allerlei onderdelen en daarom is het belangrijk dat je de voortekenen herkent en vroeg genoeg optreedt om ervoor te zorgen dat je centrale verwarming perfect functioneert. Dit zijn onze 10 geboden.
1. Een ketel ouder dan 15 jaar zult gij vervangen
Als je wacht tot je goede oude ketel de geest geeft, kom je te laat. Dan ogenblikkelijk een nieuwe ketel laten installeren bezorgt je heel wat hoofdbrekens en kost je nog meer geld ook. Ketels van 15 jaar en ouder werken immers minder efficiënt, waardoor ze tot 30% meer energie verbruiken. Naarmate je ketel veroudert, stijgt je energierekening en betaal je meer voor dure herstellingen. Neem dus de juiste beslissing, vervang tijdig je oude cv-ketel en kies een systeem dat je exact biedt wat je nodig hebt. Wacht zeker niet te lang, want de kosten van een nieuwe cv-ketel heb je sneller terugverdiend dan je denkt.
2. Regelmatig onderhoud zult gij uitvoeren
Je cv-ketel op tijd en stond door een vakman laten onderhouden biedt je alleen maar voordelen. Om te beginnen ligt het risico dat je ketel plots stuk gaat vijf keer lager. Ten tweede functioneert het toestel beter, verbruikt het 8 tot 10% minder energie en stoot het minder CO2 uit. Ten derde is het een wettelijke verplichting (zelfs als je huurt). Bovendien zal de technicus bij het onderhoud meteen kleine tekortkomingen rechtzetten, zodat je duurdere herstellingen achteraf vermijdt.
Alle Gewesten in ons land leggen deze onderhoudsplicht op, al zijn er wel enkele verschillen:
Verplichte controle
- Voor gasketels:
- In Brussel moeten ze om de twee jaar worden gecontroleerd;
- Ook in Vlaanderen geldt die verplichting en bovendien moet het rookgasafvoerkanaal worden geveegd;
- In Wallonië bedraagt de termijn drie jaar.
- Voor mazoutketels:
- In alle Gewesten moeten ze elk jaar worden gecontroleerd.
3. Een onderhoudscontract zult gij afsluiten
Waarom het jezelf moeilijk maken en het risico lopen dat je de wettelijke termijn uit het oog verliest? Als je een onderhoudscontract bij ENGIE afsluit, ben je zeker dat een lokale, erkende vakman langskomt, dat je installatie altijd wettelijk in orde is en dat je ons 24 uur per dag en 7 dagen op 7 kunt bereiken. Is die totale gemoedsrust niet 7,95 euro per maand waard voor een gasketel?
4. Je boiler zult gij correct afregelen
Alle specialisten zijn het erover eens dat het geen zin heeft om de watertemperatuur van de boiler (die met de cv-ketel is verbonden) in de winter te verhogen. 60°C is voldoende. Bij een temperatuur van meer dan 60° riskeer je dat er zich meer kalk afzet. Die kan je installatie beschadigen en de levensduur van de boiler verminderen. Maar minder dan 60° is ook niet goed, omdat bacteriën en kiemen dan vrij spel krijgen.
5. De druk zult gij goed instellen
Ook de druk, die je afleest op de meter met het zwarte wijzertje, is een belangrijke parameter van je warmwaterinstallatie. De druk moet permanent tussen 1 en 2 bar schommelen, in het groene gebied. Bij een te lage druk werkt het systeem minder efficiënt. Maar een te hoge druk kan het warmwatercircuit beschadigen. Kijk er dus regelmatig eens naar!
6. De radiatoren zult gij ontluchten
We vergeten het wel eens, maar soms functioneren ook radiatoren niet optimaal. Zo kan er te veel lucht inzitten, waardoor ze niet over hun hele oppervlak verwarmen. Ze bieden onvoldoende rendement en dan moet de ketel harder werken om de ingestelde temperatuur te halen. Dat merk je trouwens aan je energierekening! Volg daarom onze tips om je verwarming af te stellen als een expert!
7. Je stookolietank zult gij in het oog houden
Gebruik je mazout als brandstof voor je centrale verwarming? Dan heb je de belangrijkste oorzaak van het uitvallen van de ketel zelf in handen! Een lege mazouttank komt immers vaak voor en … altijd op een slecht moment, dat wil zeggen als de handelaars het druk hebben. Check het peil van de tank daarom altijd vóór de winter en vertrouw niet te veel op het metertje. Misschien is een lege tank ook het ideale moment om over te schakelen op aardgasverwarming?
8. Je leidingen zult gij isoleren
IJzige wintertemperaturen vormen een bedreiging voor je leidingen. Als ze niet geïsoleerd zijn, kunnen ze door condensatie de waterdoorstroming blokkeren, waardoor de cv-ketel plots uitvalt. Een dergelijke panne komt vaak voor als het vriest. Schade is gemakkelijk te vermijden door de leidingen goed te isoleren (en dat geldt trouwens voor je hele woning). Check ook de aan- en afvoerleidingen aan de cv-ketel op eventuele barstjes.
9. Je technisch lokaal zult gij verluchten
Vergiftiging met koolmonoxide is een groot gevaar. Zorg daarom altijd voor een goede verluchting van het lokaal waar de cv-ketel is opgesteld. De wet schrijft dat trouwens ook voor. Verlies dit aspect zeker niet uit het oog, het is één van de redenen waarom je installatie regelmatig moet worden gecontroleerd. Als je ENGIE inschakelt, ben je zeker dat je te maken krijgt met een installateur met een CERGA-erkenning. Gemiddeld krijgen deze vakmannen een score met 4 sterren van onze klanten!
10. Je cv-ketel zult gij ontzien
Nadat je cv-ketel in de zomer een hele tijd volledig was uitgeschakeld, blijkt het soms lastig om hem weer te starten. Vaak komt dat door onvoldoende gas in de aanvoerleiding. Een vakman moet de installatie dan ontluchten vóór je de ketel kunt starten. Check zeker ook de thermostaat (staat hij in de juiste stand?), de stroomtoevoer en de waakvlam (als je ketel er een gebruikt). Voer eventueel een reset van de elektronica van de ketel uit om hem te herstarten. Ook mazoutketels die lang stilstonden kunnen last hebben van vervuilde of verstopte filters. Soms ligt de fout voor een slecht functionerende centrale verwarming bij een geblokkeerde waterpomp.
Dit zijn onze tips om een cv-ketel die hapert “eerste hulp” toe te dienen. Functioneert je ketel nog steeds niet, ondanks al je inspanningen? Bel dan onze hersteldienst: 150 verwarmingsspecialisten staan klaar om je te helpen.