3 systemen om je woning van zonnewarmte te voorzien
De energie van de zon is hernieuwbaar, duurzaam en helemaal gratis. Het ligt dus voor de hand om met deze onuitputtelijke energiebron je woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Maar kan het ook? Absoluut, en zelfs met drie verschillende oplossingen. Bij alle drie installeer je panelen op je dak. Soms zijn dat zonnepanelen (ook wel fotovoltaïsche panelen genoemd), soms zonnecollectoren. Ze zetten zonne-energie om in elektriciteit of thermische energie. We vertellen je er graag meer over
1. Met een elektrische cv-ketel
Voor een elektrische centrale verwarming heb je de keuze uit diverse technologieën, van een klassieke elektrische cv-ketel tot één met ionisatie of inductie. Het basisprincipe is altijd hetzelfde: het toestel verwarmt water dat naar de radiatoren in je woning stroomt. Daar koelt het water weer af en stroomt het terug naar de cv-ketel. Voeg aan het circuit een opslagvat toe en je hebt ook sanitair warm water. Hoe kun je de zon een bijdrage laten leveren aan zo’n systeem?
Eigenlijk heel eenvoudig: een elektrische centrale verwarming werkt op … elektriciteit. Dus als je die zelf opwekt met je zonnepanelen, mag je gerust zeggen dat je je verwarmt met zonne-energie. In elk geval voor een bepaald percentage, want de zon zal niet alle stroom kunnen leveren die je cv-ketel nodig heeft. Als de zon niet schijnt, haalt je verwarming stroom uit het net. Om dan toch duurzaam te blijven verwarmen is het een goed idee om een groen energiecontract af te sluiten met ENGIE, dat je groene energie levert die volledig in België is geproduceerd.
Voordelen
- Makkelijk te installeren, geen rookafvoerleiding nodig
- Thermisch heel efficiënt
- Vellig en geruisloos
- Vrij lage kosten voor toestellen en installatie (exclusief de zonnepanelen)
Nadelen
- Dit systeem verbruikt veel energie. Dus als de zon niet (genoeg) schijnt en je zonnepanelen onvoldoende stroom leveren, begint je energiefactuur op te lopen. Zeker nu de energieprijzen sterk gestegen zijn, vermijd je dit beter.
2. Met een zonneverwarmingssysteem
In deze configuratie leg je op je dak, eventueel naast je zonnepanelen, ook zonnecollectoren. Die verwarmen je woning en het sanitair water dat je verbruikt in badkamer en keuken. Zonnecollectoren zetten zonnestralen in warmte om en geven die warmte af aan een speciale vloeistof die door de collectoren stroomt. Die opgewarmde vloeistof stroomt vervolgens naar een opslag- of buffervat met water. Als dat water op zijn beurt is opgewarmd, stroomt het naar je radiatoren of je vloerverwarming. Bovendien beschik je over sanitair warm water voor huishoudelijk gebruik. En dat allemaal dankzij de zonnestralen!
Uiteraard schijnt de zon niet de hele tijd. Daarom heb je ook nog een aanvullend systeem nodig, op gas, stookolie of pellets, of een warmtepomp. Dat begint automatisch te functioneren als je zonneverwarmingssysteem er niet zou in slagen om voldoende warm water te produceren.
Voordelen
- Een zeer milieuvriendelijke oplossing
- Een energetisch efficiënt systeem (afhankelijk van hoe goed je woning is geïsoleerd, enz.)
Nadelen
- Het voornaamste nadeel is dat dit systeem je niet alle warmte kan leveren die je nodig hebt. Bekijk het eerder als een extra oplossing voor de tussenseizoenen en de zomer. Als de zon niet schijnt of als je veel warmte nodig hebt, moet je op een andere installatie kunnen rekenen om je woning te verwarmen en sanitair warm water te produceren. Al bij al dus niet zo’n efficiënte en vrij dure oplossing, aangezien je twee aparte installaties nodig hebt. Hoe duur precies, hangt af van de aanvullende oplossing die je kiest.
- De aankoopprijs blijft vrij hoog.
3. Met een warmtepomp
Een warmtepomp is een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief, maar functioneert alleen optimaal bij nieuwbouw of in een zeer goed geïsoleerde bestaande woning. Het toestel haalt 80% van de geproduceerde warmte uit hernieuwbare energiebronnen zoals lucht of geothermie (aardwarmte). Voor de overige 20% heeft een warmtepomp elektrische stroom nodig en hier is dus een glansrol weggelegd voor de zon. Door zonnepanelen aan je warmtepomp te koppelen, haal je immers alle warmte die je nodig hebt uit groene en gratis energie. Resultaat: je systeem gebruikt alleen maar “groene” energiebronnen, waaronder de zon.
De meest interessante warmtepomptypes om je woning te verwarmen functioneren volgens het lucht-lucht of het lucht-water principe. Ook een hybride systeem, dat een lucht-waterwarmtepomp en een gascondensatieketel combineert, is een uitstekende oplossing. Om sanitair warm water te produceren is vooral een warmtepompboiler een efficiënte, rendabele en milieuvriendelijke keuze, die je precies biedt wat je nodig hebt!
Voordelen
- Milieuvriendelijk systeem
- Diverse subsidies en steunmaatregelen van de overheid
- Ondanks de vrij hoge aankoopprijs kan dit een rendabele investering zijn.
Nadelen
- Geluid van de ventilator
- Vraagt veel ruimte, zowel binnenin je woning als erbuiten
- Niet geschikt voor elke woning: de woning moet uitstekend geïsoleerd zijn, anders loopt het energieverbruik te hoog op.
Wil je meer weten over andere verwarmingssystemen? We zetten ze op een rijtje in dit artikel. Wil je graag meer informatie? Download dan ons gratis e-book. In deze verwarmingsgids leggen de specialisten van ENGIE je alles uit wat je moet weten over verwarmingssystemen, met hun voor- en nadelen. Ze leggen je ook uit waarmee je rekening moet houden bij je keuze.