Woon je in Vlaanderen en heb je zonnepanelen? Dan zit je factuur zo in elkaar
Ben jij ook een van die Vlamingen die zich achter de oren krabben als ze hun elektriciteitsfactuur overlopen? Wat zit er achter al die rubrieken, termen en berekeningen? Bij ENGIE doen we inspanningen om je factuur leesbaarder te maken. Want we vinden dat onze klanten recht hebben op heldere en nauwkeurige informatie. Staat je woning in Vlaanderen en heb je zonnepanelen laten installeren? Lees dan dit artikel en alles wordt duidelijk.
Factuur in 3 delen
Je hebt er misschien nooit bij stilgestaan, maar je elektriciteitsfactuur bestaat eigenlijk uit 3 grote delen. Of er in je woning een analoge, dan wel digitale meter (ook “slimme meter” genoemd) is geïnstalleerd, speelt daarbij geen rol. Het gaat om:
- Deel 1. De kosten van de energie die je hebt “afgenomen” van het net tijdens de betrokken periode
Die kosten betaal je rechtstreeks aan ENGIE.
- Deel 2. De netwerkkosten in verband met de distributie en het transport van elektriciteit
Je betaalt ze aan ENGIE, dat ze doorstort aan distributienetbeheerder Fluvius en aan transportnetbeheerder Elia. - Deel 3. Toeslagen en belastingen opgelegd door de overheden
Je betaalt ze aan ENGIE, die ze doorstort aan de overheden.
Op alle kosten die je betaalt in deze drie delen wordt btw aangerekend (behalve op de waarde van je injectie). Het totale btw-bedrag vind je op de eerste pagina van je factuur.
Nu je de drie grote delen van je factuur kent, bekijken we hoe deze eruitzien wanneer je eigenaar bent van zonnepanelen. Verder is het van belang of er in je woning een analoge of digitale elektriciteitsmeter is geïnstalleerd. Waarom dat een verschil maakt, lees je hieronder.
Heb je zonnepanelen en een analoge meter?
Liggen er op je woning zonnepanelen en heb je nog een analoge elektriciteitsmeter? Dan weet je dat de meter vooruit draait als je stroom van het net afneemt en terugdraait als je panelen stroom produceren en in het net injecteren.
Dit compensatiesysteem vind je terug op je factuur, maar tot wanneer geldt het? Als je zonnepanelen minder dan 15 jaar op je dak liggen en vóór eind 2020 werden geïnstalleerd, dan mag je je analoge meter houden tot eind 2024. Meer hierover in dit artikel op onze blog. Vanaf 2025 worden dan geleidelijk digitale meters geïnstalleerd en uiterlijk tegen 2029 stap je over op het injectietarief met digitale meter. Vanaf dat moment zal je factuur er ook anders uitzien.
Ondertussen brengt deze infographic je factuur in beeld. Daarna leggen we je graag uit hoe één en ander in elkaar zit.
Deel 1. Energiekosten
Ze bestaan uit 2 grote delen:
- een vaste vergoeding,
- je verbruik tegen de prijs per netto verbruikte kWh. Die prijs is afhankelijk van je energiecontract.
Aangezien je over zonnepanelen beschikt, heb je sinds je laatste factuur soms stroom die je niet zelf verbruikt in het net geïnjecteerd. Op andere momenten heb je stroom van het net afgenomen. Je nettoverbruik komt overeen met je afname min je injectie. Hebben je panelen evenveel of meer geproduceerd dan je hebt afgenomen? Dan kan dit bedrag nul zijn.
NB: De totaalprijs die wordt gefactureerd vind je verderop terug op je factuur onder “Je contract prijsinformatie btw”.
Deel 2. Netwerkkosten
Deel 3. Toeslagen en belastingen
Dit deel bestaat zelf ook weer uit 3 elementen:
- Kosten groene stroom, die overeenstemmen met de groene certificaten die zijn opgelegd door de overheid.
- Kosten WKK (warmtekrachtkoppeling): prijs per netto verbruikte kWh.
- Toeslagen opgelegd door diverse overheden en meer bepaald:
- bijdrage op de energie,
- bijzondere accijns.
Heb je zonnepanelen en een digitale meter?
Als er in je woning een digitale meter is geïnstalleerd, profiteer je van het systeem met injectietarief. Dit betekent concreet dat de energie afkomstig van je zonnepanelen die je niet zelf verbruikt en die je dus in het net injecteert, je geld opbrengt (tegen het injectietarief). We vertellen je er alles over in dit artikel op onze blog!
Deel 1. Energiekosten
Je ziet 2 rubrieken:
- Energie – afname van elektriciteit van het net, met:
- een vaste vergoeding,
- je verbruik tijdens piekuren: de prijs per netto verbruikte kWh, afhankelijk van je energiecontract,
- je verbruik tijdens daluren: de prijs per netto verbruikte kWh, afhankelijk van je energiecontract.
- Energie – injectie van elektriciteit in het net, met:
- de productie van je zonnepanelen, geïnjecteerd tijdens piekuren: het injectietarief volgens je contract, per geïnjecteerde kWh.
- de productie van je zonnepanelen, geïnjecteerd tijdens daluren: het injectietarief volgens je contract, per geïnjecteerde kWh.
NB: De totaalprijs die wordt gefactureerd vind je verderop terug op je factuur onder “Je contract prijsinformatie btw”. Je keuze voor een contract met vast of dynamisch tarief kan lichte verschillen tot gevolg hebben.
Deel 2. Netwerkkosten
Deze zijn als volgt samengesteld:
- Distributiekosten: de prijs voor de distributie van de stroom (door Fluvius) per netto verbruikte kWh.
- Transportkosten: de prijs voor het transport van de stroom (door Elia) per netto verbruikte kWh.
- Databeheer: een vaste jaarlijkse vergoeding voor het inlezen en verwerken van de meteropnames door Fluvius.
- Capaciteitstarief: dit bedrag wordt berekend op basis van je gemiddelde verbruikspiek. Je leest er alles over in dit artikel op onze blog. Een interessant weetje: met de gratis Smart app van ENGIE, die samenwerkt met je digitale meter, kan je heel makkelijk je maandpieken opvolgen. Download de Smart app!
Deel 3. Toeslagen en belastingen
Dit deel bestaat zelf ook weer uit 3 elementen:
- Kosten groene stroom, die overeenstemmen met de groene certificaten die zijn opgelegd door de overheid.
- Kosten WKK (warmtekrachtkoppeling): prijs per netto verbruikte kWh.
- Toeslagen opgelegd door diverse overheden en meer bepaald:
- bijdrage op de energie,
- bijzondere accijns.
Nog vragen? We helpen je graag!
Ik heb zonnepanelen en een digitale meter. Kan ik maandelijks een factuur voor mijn reële verbruik ontvangen?
Inderdaad, dat kan! Je ontvangt dan elke maand een factuur voor je reële verbruik van de maand voordien in plaats van een voorschotfactuur. Gebruik je gas of elektriciteit om je woning te verwarmen? Dan zal je merken dat je maandfacturen in de winter hoger zijn dan in de lente of zomer. Dat is logisch, want je verbruik ligt in de winter hoger. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Als je voorschotfacturen betaalt, speelt dit niet, want dan wordt dit seizoenseffect afgevlakt over een heel jaar.
Als je deze maandelijkse reële facturatie combineert met een variabel contract, kan je veel makkelijker de evolutie van je verbruik opvolgen dan met een jaarlijkse eindafrekening. En dus kan je ook beter meteen je verbruik aanpassen, bijvoorbeeld als de prijzen omhoog gaan, in de winter of na een hogere factuur. Je ziet onmiddellijk het resultaat van je besparingen op je volgende maandfactuur.
Je kan dit via de ENGIE klantezone aanvragen.
Zou het kunnen dat mijn elektriciteitsfactuur ooit 0 € bedraagt als ik zonnepanelen heb?
Nee, dat kan niet. Dankzij je zonnepanelen koop je minder (of helemaal geen) elektriciteit via het distributienet en dat kan je energiefactuur inderdaad fors doen dalen. Maar je moet altijd een aantal vaste kosten betalen, onder andere de vaste vergoeding van je energiecontract, de kosten van je elektriciteitsaansluiting, van het databeheer of het gebruik van het distributienet.
Ik ben onlangs overgeschakeld op het systeem met injectietarief, wat zal ik daarvan merken op mijn factuur?
Fluvius registreert je meterstanden zodra je digitale meter is geïnstalleerd (als je al over zonnepanelen beschikt) of zodra er zonnepanelen op je dak liggen (als je al een digitale meter gebruikt). Enkele weken later ontvangen wij deze gegevens van Fluvius.
Je elektriciteitsfactuur van het jaar waarin je overschakelt op het systeem met injectietarief ziet er een beetje anders uit. Ze bevat twee periodes, die elk op een andere manier worden gefactureerd:
- Tot het moment waarop je nieuwe elektriciteitsmeter of je zonnepanelen worden geïnstalleerd, geldt het principe van de “terugdraaiende teller”.
- Zodra je nieuwe meter of je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, worden de stroom die je van het net afneemt en de stroom die je in het net injecteert apart gefactureerd, volgens het “injectietariefsysteem”.
Ook goed om te weten: enkele weken na de installatie ontvang je een extra tussentijdse afrekening (alleen voor je elektriciteit).
Het jaar daarop versturen we je opnieuw maar één jaarlijkse eindafrekening waarop je stroomafname en -injectie apart worden gefactureerd.