Slimmer woon-werkverkeer? De oplossing is combineren en variëren

Heb je al eens berekend hoeveel uren je elk jaar op weg bent naar je werk en weer naar huis? In je auto, met de trein of op de fiets? Hoe optimaliseer je die trajecten? De ideale oplossing lijkt een combinatie van verschillende vervoermiddelen.
Suzanne
Suzanne M.
08/09/2023 |
Welke transportmiddelen voor slimmer woon-werkverkeer

We staan er zelden bij stil hoeveel van onze kostbare tijd we besteden aan reizen naar ons werk en weer naar huis. Het woon-werkverkeer maakt liefst 18% uit van alle verplaatsingen in België. En de ongemakken nemen we erbij: files, stress, kosten, vervuiling, vertraging, tijdverlies, te weinig comfort, enz. Terwijl het vaak goed mogelijk is om vlotter, voordeliger, milieuvriendelijker en aangenamer naar je werk te gaan. Zeker omdat bijna 40% van alle Belgische werknemers op minder dan 10 km van zijn of haar werkplek woont.

Waarom je woon-werkverkeer optimaliseren?

In de eerste plaats om jezelf een plezier te doen. Als je efficiënter en comfortabeler reist, heb je minder stress, begin je opgeruimd aan je dag en kom je ’s avonds ontspannen thuis. Je traject zelf kan een vorm van ontspanning worden of een manier om dagelijks voldoende te bewegen.

Je verplaatsingen beter organiseren levert je soms zelfs flinke besparingen op en dat is mooi meegenomen. Voor steeds meer mensen speelt ook het milieu een rol. Ze geven de voorkeur aan minder vervuilende transportmiddelen, zoals de elektrische auto of de fiets. Of ze gaan meer te voet. Belgen kiezen steeds meer voor deze zachtere, groenere mobiliteit om naar hun werk te gaan.

Wat is voor jou het beste vervoermiddel?

We zetten de diverse mogelijkheden op een rijtje.

Elektrische auto

Met de elektrische auto naar kantoor

De argumenten om elektrisch te gaan rijden zijn talrijk. Je bewijst er het milieu een dienst mee en voor je dagelijkse verplaatsingen is het rijbereik allang geen probleem meer. Opladen kan tegenwoordig (bijna) overal: thuis, onderweg, aan bepaalde winkels, enz. En met de nieuwere modellen leg je ook steeds langere trajecten af en dat is handig om met een gerust gemoed op vakantie te vertrekken.

En er zijn nog meer redenen. Een elektrische wagen levert je niet alleen financiële voordelen op, maar is voor automobiliteit ook gewoon de toekomst. Tel maar op: het einde van de verbrandingsmotor is in zicht, in steeds meer stadscentra komen er lage-emissiezones, enz. De toekomst is aan de elektrische auto!

Je elektrische auto opladen voor je woon-werkverplaatsingen

ENGIE biedt je bovendien een aantal technische oplossingen om je auto optimaal op te laden:

Carpoolen

De meeste auto’s bieden comfortabel plaats aan 4 of 5 inzittenden en toch rijden ze vaak met alleen de bestuurder aan boord. Zeker op de meest filegevoelige uren is dat het geval: 80% van de wagens in België zijn dan “éénzitters”! Geen goed nieuws voor de verkeersdrukte in onze stadscentra …

Daarom is carpoolen een interessant idee. Niet alleen de filedruk vermindert, ook je koolstofvoetafdruk wordt kleiner en je uitgaven (voor brandstof, voertuigonderhoud, enz.) dalen. En het traject naar je werk volledig of gedeeltelijk samen met een collega of vriend afleggen is ook gewoon gezelliger.

Maar hoe pak je dat aan? Uiteraard met een app! Je hebt zelfs de keuze en Carpool is waarschijnlijk de bekendste. Ook werkgevers kunnen gebruik maken van zo’n oplossing om het duurzamere carpoolen bij hun medewerkers te bevorderen. 

Kiezen voor autodelen om naar kantoor te gaan

Autodelen

Als je niet elke dag een auto nodig hebt, kan autodelen (of car sharing) voor jou ideaal zijn. Hoe werkt het? Diverse autodeelplatforms bieden op een groot aantal locaties in België auto’s (of steps) aan. Je huurt ze voor een traject of een bepaalde periode, met een minimum aan formaliteiten. Enkele van de meest bekende platforms bij ons zijn Cambio, Poppy en Miles.

Autodelen is heel eenvoudig. Stel dat je moet vergaderen in Brussel of Antwerpen of zelfs buiten een stad. Je opent de app en reserveert een auto die in je buurt staat geparkeerd. Je gaat ernaartoe, ontgrendelt hem met je smartphone en vertrekt. Na afloop laat je de auto achter op een parkeerplaats (in een toegelaten zone) of op de voorbehouden standplaats (bij Cambio).

Autodelen is een handig, makkelijk en voordelig alternatief als je maar af en toe met de auto rijdt. Steeds meer Belgen maken er gebruik van. De platformen bieden nu al meer dan 5 000 voertuigen aan, vooral in de grote steden.

Benieuwd of autodelen ook iets voor jou is? Bereken je potentiële voordeel!

En ken je Wibee of Cozywheels? Deze platformen geven een originele invulling aan het begrip “autodelen”: je leent de auto (of fiets) van … je buren! Een leuke extra formule en dus nog meer keuze voor je mobiliteit.

Openbaar vervoer

Trein, bus, metro of tram: waarom het openbaar vervoer kiezen voor je woon-werkverplaatsingen?

Ook de trein, metro, tram en bus lenen zich uitstekend om naar kantoor te gaan, hoewel ze tijdens de coronaperiode minder in trek waren. Zeker in de steden vormen ze een aantrekkelijk alternatief voor de auto, onder andere omdat je niet zelf hoeft te sturen. Dat geeft je de kans om je werkdag voor te bereiden, een boek te lezen, naar muziek te luisteren of het landschap te bewonderen. En als ze niet te vol zitten, kan je na een drukke werkdag even ontspannen.

Fiets

Covid heeft het fietsen in ons land een flinke boost gegeven. Hoewel de auto het favoriete vervoermiddel blijft voor het woon-werkverkeer, stijgt het fietsgebruik pijlsnel, vooral in de steden: met 26% in vergelijking met 2017 en zelfs met 80% sinds 2005.

Fietsen wint terrein in mobiliteit

Fietsen biedt dan ook veel voordelen, zeker op trajecten tot 5 km. Je bent sneller op je bestemming dan te voet en niet afhankelijk van de uurregeling van trein, bus of tram. Je vermijdt files en voelt je minder gestresseerd. Regelmatig bewegen is ook goed voor je fysieke en mentale conditie en op de fiets voel je je vrijer. Je hebt bovendien geen brandstofkosten en je helpt de planeet, want als je fietst, produceer je geen CO2! 

Wist je dat de helft van alle fietsen die in België verkocht worden, elektrisch rijdt? Zeker voor wat langere afstanden is een elektrische fiets ideaal, ook door zijn minimale koolstofuitstoot. En als je kinderen hebt? Dan ga je voor een elektrische bakfiets, met een grote keuze aan modellen. Daarom loont het de moeite om vóór je aankoop grondig na te denken over welk type je nodig hebt. Lees hier onze tips!

Je kinderen met een bakfiets naar school of crèche brengen wanneer je naar je werk gaat

Heb je maar af en toe een (elektrische) fiets nodig? Dan kan fietsdelen voor jou ideaal zijn, met formules die sterk lijken op het aanbod voor autodelen.

Elektrische steps en andere oplossingen

Tegenwoordig zijn er naast fietsen nog veel andere vormen van zachte mobiliteit, op één, twee of vier wielen, zoals de elektrische (deel)steps, skeelers, monowheels, elektrische skateboards, enz. Stuk voor stuk compacte en efficiënte oplossingen om je sneller op je bestemming te brengen (als die niet te ver weg ligt).

Als je af en toe een elektrische deelstep nodig hebt, dan vind je die vooral op deze platforms: Bolt, Poppy, Lime en Dott.

Stappen

Misschien niet de meest opwindende of technologisch meest geavanceerde oplossing, maar wel onmisbaar om gezond te blijven! Specialisten zijn het erover eens dat je elke dag 6 000 tot 10 000 stappen zou moeten zetten, afhankelijk van je leeftijd en je fysieke mogelijkheden. En denk eraan: wandelen is 100% gratis!

Dus waarom zou je het dagelijkse traject naar je werk niet benutten om wat extra te bewegen? Laat die metro of bus maar rijden en ga een eindje te voet. Het is eenvoudig, aangenaam, gratis en milieuvriendelijk. 

Te voet naar kantoor gaan is goed voor je gezondheid en de planeet

Samengevat: de ideale oplossing is multimodaal

Je merkt het: als je je woon-werkverkeer anders wil aanpakken, zijn er mogelijkheden genoeg. Maar het klopt ook dat de ene dag de andere niet is. Je moet je mobiliteit afstemmen op je werk, het weer, of je al dan niet voor je kinderen moet zorgen, enz. Je hebt er dus alle belang bij om, afhankelijk van de omstandigheden, een elektrische auto te combineren met autodelen, het openbaar vervoer, de fiets of wandelen. Met andere woorden: ga voor multimodaal!

De ideale oplossing is dus elke dag anders. Zet alle mogelijkheden weloverwogen in, afhankelijk van het uur (piek- of daluur), de files, de afstand, het aantal reizigers, enz. Flexibiliteit betekent tijdwinst, minder stress en meer comfort bij het pendelen.

Deze 3 tips maken je nog mobieler …

  1. Plannen

Trappen we een open deur in als we zeggen dat het loont om op voorhand goed na te denken over je trajecten? Bijvoorbeeld over hoe je allerlei vervoermiddelen optimaal combineert. En over het juiste ogenblik om te vertrekken en misschien het spitsuur te vermijden.

Diverse handige apps helpen je daarbij, zoals Google Maps of Mobiflow, een multimodale trajectplanner.

  1. Opladen

Gebruik je een elektrische auto of fiets?Vergeet dan niet om die op voorhand op te laden. ENGIE geeft je graag een geheugensteuntje met de Drive app. Die is niet alleen gratis, maar ook slim, want hij laadt je vervoermiddel automatisch op het “juiste” moment op. Je hoeft nergens meer aan te denken én je bespaart!

  1. Telewerken
Telewerken in je thuiskantoor in plaats van de trajecten naar je werk en weer naar huis

Het efficiëntste traject is soms gewoon … een traject dat je niet aflegt. Als je job – en je werkgever – het toelaten, is thuiswerken vaak comfortabeler dan je in het verkeer begeven. De voordelen zijn talrijk: je wint tijd, je werkt productiever en je verzoent makkelijker je werk met je privéleven.

Werk je regelmatig van thuis uit? Dan heb je er alle belang bij om je woning zo te gebruiken dat je maximaal bespaart op je elektriciteits- en verwarmingsrekening.