“Hybride verwarming”: waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Verwarm je je woning met een gascondensatieketel? En overweeg je nu om een warmtepompboiler te installeren voor je sanitair warm water? Ontdek dan hier wanneer dat een goed idee is en waarom!
Paul
Paul D.
14/04/2023 |
Waarom een cv-ketel op gas combineren met een warmtepompboiler?

Al gehoord van “hybride verwarming”? In grote lijnen betekent het dat je twee soorten energie combineert om je woning en je sanitair water op te warmen. Bijvoorbeeld een gascondensatieketel in combinatie met een elektrische warmtepomp of warmtepompboiler. Hoe werkt zoiets in de praktijk? Is het ook interessant? En wanneer heb je er echt voordeel bij?

Hybride verwarming op twee manieren

Straks gaan we dieper in op de werking van een hybride systeem dat met meerdere “energietypes” zowel je woning als je sanitair water verwarmt, maar eerst moet je weten dat alle dergelijke systemen hoofdzakelijk in twee groepen zijn in te delen.

Enerzijds heb je de “alles-in-één” hybride toestellen. Ze beslissen slim wanneer ze de cv-ketel op gas of de warmtepomp inschakelen, afhankelijk van welke energiebron op dat moment voordeliger, efficiënter of milieuvriendelijker is. Maar zo’n toestel is eigenlijk alleen te overwegen bij de totaalrenovatie van een gebouw, wanneer je vanaf nul herbegint.

Anderzijds kun je een installatie ook hybride maken. Je kiest er dan voor om een nieuw toestel (bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtepompboiler) aan een bestaande warmtebron toe te voegen, zoals een cv-ketel op gas of stookolie. Deze oplossing ligt in het bereik van veel meer mensen die willen besparen en inzetten op hernieuwbare energie.

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Een hybride installatie samenstellen kan op allerlei manieren, maar één combinatie springt eruit, omdat ze zoveel voordelen biedt. Het gaat om de combinatie van een warmtepompboiler die je sanitair water verwarmt met een bestaande (oude of nieuwe) gascondensatieketel die dus je woning blijft verwarmen.

Wat is een hybride verwarmingssysteem

Zoals de naam al zegt, steunt een warmtepompboiler op dezelfde technologie als een “gewone” warmtepomp. Hij haalt met andere woorden warmte uit de buitenlucht om het water op te warmen dat je gebruikt in je keuken of badkamer. Wil je alles weten over de werking van een warmtepompboiler? Lees dan dit artikel!

Met een hybride oplossing, die twee energiebronnen combineert (gas en elektriciteit), ben je ook beter gewapend tegen “energierisico’s”. Stel dat op een bepaald ogenblik de elektriciteitsprijs sterk stijgt of dat de gastoevoer hapert. In beide gevallen heb je daar dan weinig last van. Net zoals bij beleggingen is het zeker verstandig om niet al je eieren in één mandje te stoppen!

Blijft dan nog de vraag of zo’n combinatie van twee energievormen ook in jouw geval een slimme keuze is. Ontdek hieronder alle situaties waarin een hybride installatie beslist aan te raden is.

1. Je woning is nog niet “klaar” voor een warmtepomp

Hoewel de populariteit van de warmtepomp snel stijgt, is deze technologie niet altijd een wondermiddel voor al je verwarmingsbehoeften. Een warmtepomp is voor jou misschien niet ideaal als je woning niet genoeg geïsoleerd is, als je alle beschikbare ruimte in je woning nu al gebruikt of als je budget eerder aan de krappe kant is. Je kunt dus maar beter een lijstje met essentiële vragen overlopen vóór je een beslissing neemt.

Anderzijds zou een warmtepompboiler voor jou wel interessant kunnen zijn om je sanitair water op te warmen, in combinatie met je huidige of een nieuwe cv-ketel op gas. Je kiest dan resoluut voor hernieuwbare energie en je bent zeker van een hoge energie-efficiëntie, want een warmtepompboiler verbruikt tot drie keer minder energie dan een klassieke elektrische boiler.

2. Je hebt zonnepanelen geïnstalleerd

Een warmtepompboiler verbruikt dus weinig stroom om je sanitair water op te warmen, tot 66% minder dan een elektrische boiler. Het is bijgevolg een milieuvriendelijk toestel. Als je bovendien zonnepanelen op het dak van je woning hebt gelegd – wat altijd een goed idee is – dan beschik je over de “gratis” energie van je zonnepanelen om je warmtepompboiler te laten functioneren.

Een warmtepompboiler in combinatie met zonnepanelen

Of nog anders gezegd: je bespaart onrechtstreeks op je gasverbruik, want je cv-ketel op gas hoeft niet langer je sanitair water op te warmen en dient alleen nog voor de verwarming van je woning.

3. Je wilt iets doen voor de planeet

Omdat je beseft dat de klimaatopwarming een ernstig probleem is, wil je op korte termijn minder fossiele brandstoffen verbruiken. Dat betekent dus overschakelen op elektriciteit. Een warmtepompboiler installeren is dan een eerste en belangrijke stap. Want na woningverwarming is de productie van warm water de grootste energieverslinder in de meeste gezinnen. Een absoluut noodzakelijk deel van je energieverbruik bovendien, want geen enkel gezin kan zonder warm water!

Als je dus naast je gascondensatieketel een warmtepompboiler installeert, slaag je erin om je gasverbruik aanzienlijk te verlagen, want het water voor je douches en aan het aanrecht in je keuken wordt dan elektrisch opgewarmd.

4. Je gebruikt nog een oude elektrische boiler

Zoals gezegd verbruikt een oude elektrische boiler tot 66% meer stroom dan een warmtepompboiler om je sanitair water op te warmen. Overstappen op deze nieuwere technologie betekent dus ook een financiële meevaller. Door je warmtepompboiler te combineren met je huidige cv-ketel verbruik je minder energie en dat merk je meteen aan je energiefacturen!

En als kers op de taart: een warmtepompboiler is geschikt voor de meeste woningen en eenvoudig te installeren, zonder grootschalige renovatiewerken!

Een warmtepompboiler ter vervanging van een oude elektrische boiler

5. Je huidige cv-ketel doet het nog prima

Zoals je weet kan het voordelig zijn om je huidige cv-ketel te vervangen door een recenter en zuiniger exemplaar. Maar misschien is dat in jouw geval niet nodig, bijvoorbeeld als je een recente condensatieketel op gas of stookolie gebruikt of als je ketel nog perfect werkt. Je cv-ketel vervangen is dan niet nodig, maar je kunt er wel een warmtepompboiler aan toevoegen voor je sanitair warm water! Dan doe je dan bijvoorbeeld om een energieverslindende elektrische boiler te vervangen of de energie afkomstig van je zonnepanelen beter te benutten.

Hoe snel terugverdiend?

In de meeste gevallen biedt een warmtepompboiler in combinatie met een gascondensatieketel interessante voordelen, zoveel is zeker. Om te beginnen een grotere energie-efficiëntie, want het toestel verbruikt aanzienlijk minder stroom dan zijn “concurrenten”. Bovendien verbruikt een warmtepompboiler hernieuwbare energie en dat is goed voor de planeet.

Blijft nog de vraag hoeveel een warmtepompboiler je gaat kosten? De aankoop hoeft helemaal geen aanslag op je portefeuille te zijn, want de Gewesten helpen je met allerlei steunmaatregelen. Je hebt je warmtepompboiler dus snel terugverdiend, op 3 tot 5 jaar, afhankelijk van het gewest waar je woont. We hebben in dit artikel alles voor jou nog eens haarfijn nagerekend, gewest per gewest: ontdek welke oplossingen je het meeste opleveren.