4 tips voor huurders: zo bespaar je op je verwarming

Huur je een woning of appartement? En wil je je energieverbruik in de hand houden? Met deze 4 doeltreffende en toch eenvoudige tips moet dat zeker lukken. Klaar?
Valentine
Valentine S.
16/01/2024 |
Hoe kunnen huurders besparen op hun verwarming?

Als de weervrouw winterse temperaturen en smeltende sneeuw aankondigt, maken we het thuis graag lekker warm en gezellig. Maar kan dat nog wel zonder je energiefactuur te doen ontploffen? Als je je woning huurt, worstel je nog meer met deze vraag. Je kan dan immers niet zomaar zelf beslissen om isolatiewerken uit te voeren. Gelukkig zijn er ook voor jou als huurder veel mogelijkheden om de winter knusjes en comfortabel door te komen en tegelijk je verwarmingskosten in de hand te houden. Deze 5 ideeën zal je zeker interessant vinden.

1. Draag ook binnen de juiste kleren

De eenvoudigste manier om te besparen op je verwarming? Je thermostaat een graadje lager zetten! Snel gebeurd en doeltreffend: per graad kan je er tot 7% mee besparen op je energiefactuur! De ideale temperatuur in je woonkamer, salon of keuken is 19°C en in een slaapkamer is 17 of 18°C voldoende. En kamers waar je niet komt, hoef je natuurlijk ook niet te verwarmen.

Maar wat als je het snel koud hebt? Ga je het temperatuurverschil dan niet voelen? Niet als je ook binnen in huis de juiste kleren draagt! Met deze 4 belangrijke kledingtips heb je het altijd behaaglijk warm:

  1. Laagjes aantrekken (of de techniek van de ui). Wandelaars die er in weer en wind op uittrekken, zijn hier helemaal mee vertrouwd. Als je rondloopt in huis, stofzuigt of eten klaarmaakt, trek je een laagje uit. Zit je ’s avonds knus in de zetel? Dan trek je een extra truitje aan. Zo heb je het nooit te warm of te koud.
     
  2. Kies de juiste materialen. Een dik kledingstuk is niet noodzakelijk het warmste. Wil je een extra laagje aantrekken dat je past als een tweede huid en dat dun, zacht en lekker warm is? Dan gaat er niets boven merinowol! Voelt ook aangenaam aan en prikt niet!
Hoe kies je de ideale interieurinrichting om de winter gezellig warm door te komen?

 

  1. Bescherm je voeten. Uiteraard, zal je zeggen, maar toch zie je nog mensen blootsvoets over een koude tegelvloer lopen. Brrr … Trek dus warme sokken aan of, nog beter, gevoerde pantoffels (slippers zijn bovendien makkelijk aan te trekken).
     
  2. Leuke kleren zitten lekker. Ook comfortabele en warme kleren voor in huis mogen er hip en leuk uitzien. Anders verruil je ze misschien al snel weer voor een outfit waarmee je ook naar je werk gaat. Keuze aan vrijetijdskleding is er trouwens genoeg, een namiddagje shoppen zal je snel overtuigen!

2. Isoleer je ramen in stijl

De tweede gouden tip om minder uit te geven aan je verwarming: laat geen warmte ontsnappen uit je woning. De grootste schuldigen voor warmteverliezen zijn trouwens snel gevonden: je ramen en deuren. Dat is ook de reden waarom in woningen die al wat ouder zijn, de radiatoren onder de ramen staan. De opstijgende warme lucht erboven creëert een soort “warmtegordijn”, zodat je de koude van de ramen minder voelt. Natuurlijk is het als huurder niet jouw taak om ramen te vervangen of muren te isoleren, maar je staat zeker niet machteloos.

Thermische gordijnen aanbrengen om de warmte binnen te houden

Investeer bijvoorbeeld in thermische gordijnen. Je zal het verschil meteen merken! Echt goedkoop zijn die niet, maar je hoeft ze niet op maat te laten maken. Ze isoleren zelfs beter als ze onderaan een stukje op de vloer liggen. Zo’n “koudescherm” is trouwens op meer plaatsen nuttig dan voor je ramen. Installeer bijvoorbeeld een goed isolerend gordijn voor de kelder- of zolderdeur of hang er eentje in een doorgang, bijvoorbeeld tussen de hal en het salon. Als de lente eraan komt, is zo’n gordijn meteen weer weggenomen!

3. Draag zorg voor je verwarming

We hebben het al vaak gezegd: als huurder ben je wettelijk verplicht om je verwarming te laten onderhouden. Je hebt daar zelf alle belang bij, want je cv-ketel gaat minder snel stuk en functioneert zuiniger. In dit artikel lees je er alles over.

Waarom slimme thermostatische kranen installeren?

Ook je radiatoren zijn een essentieel onderdeel van je verwarming. Maak ze dus regelmatig stofvrij en ontlucht ze ook, want dan werken ze efficiënter. Slimme thermostatische kranen op je radiatoren aanbrengen is nog zo’n goed idee. Daarmee stel je de temperatuur van elke radiator apart nauwkeuriger in, kamer per kamer. Je kan ze zelfs bedienen met je smartphone. Hou rekening met ongeveer honderd euro per kraan.

4. Kleed je woning warmpjes aan

Als huurder bepaal je natuurlijk zelf hoe je je woning inricht. Dat geeft je meteen de kans om je woning zo aan te kleden, dat de warmte netjes binnenblijft! Als je bijvoorbeeld enkele mooie tapijten koopt voor in je woonkamer, salon of slaapkamer, dan zien die er niet alleen beter uit, maar “isoleer” je ook de vloer. En als je verhuist, neem je ze natuurlijk gewoon mee. 

Hoe maak je een knus, warm bed om 's nachts de warmte binnen te houden?

Nog een tip? Breng rond je bed een ademend, maar thermisch isolerend omhulsel aan. Zo’n hemelbed, waar vroeger koningen en koninginnen in sliepen, houdt de lichaamswarmte de hele nacht vast. En het is zo gezellig, dat je kinderen er beslist ook eentje willen.

Vergeet ten slotte zeker de tochthond niet! Ouderwets? Integendeel! Je vindt tegenwoordig tochtstoppers in allerlei trendy uitvoeringen, dus is er zeker eentje bij die jouw interieur opfleurt … en lekker warm en tochtvrij houdt.

Ben je benieuwd hoeveel je zo bespaart op je verwarming? Of wil je gewoon je energie-uitgaven controleren? Met deze twee online tools blijf je je verbruik beter de baas: de Energy Monitor in je klantenzone en de Smart App van ENGIE.